09 mrt Weteringdijk 111
Weteringdijk 111
J 5
Auteur:
Evert de Jonge
Inhoudsopgave:
Inleiding
Op ’t Hul stonden enkele oude boerderijen, zoals De Vlekkert en ’t Grote Hul. Er waren ook enkele boerderijen waarvan de geschiedenis zo’n 200 jaar oud is. Dit object valt in die categorie.
Bouwer of Koper
In 1816 traden in Nijbroek Hermen Jansen, geboren 1779 in Voorst, zoon van Jan Aalts en Mechtelt Hermens en Alberdina Alberts, dochter van Willem Alberts en Hendrikje Stuurs (ook Warmeling) in het huwelijk. Hermen woonde toen al in Emsterbroek. Hij werd in het Registre Civique, 1811, echter genoteerd als wonende onder Vaassen.
Heeft Hermen tussen 1811 en 1816 deze boerderij zelf gezet, of kocht hij? Helaas is er een hiaat in de akten, zodat het niet vast te stellen is.
Hij en zijn vrouw vestigden zich in Emst. In 1836 leende Hermen fl. 200 bij Hermen Groothedde uit Terwolde. De boerderij diende toen als onderpand. In akte werd gemeld dat het object bezwaard was met acht koppen keurrogge aan de Dijkstoel van Veluwe. Dat was niet ongewoon, want de meeste erven in het polderdistrict moesten die extra last opbrengen. In de akte werd tevens nog vermeld, dat de boerderij naast de Mierenbelt stond.
Hermen overleed in 1853, waarna zijn erfgenamen de boerderij verkochten.
Splitsing
In 1855 werd Gerrit van Werven de nieuwe eigenaar. Hij moest daarvoor wel geld lenen, en dat deed hij bij Jan Mulder te Vaassen.
In de akten bleek de waarde van het object op fl. 1457 te worden geschat. De omschrijving van het onroerend goed luidde: een daghuurdersplaatsje, op Het Hul gelegen, bestaande uit huis, erf, tuin, wei- en hooiland, groot 2 bunder, 25 roeden.
Na vier jaar vertrok Gerrit en verkocht hij in 1859 de boerderij aan Bernardus Hilbrink (ook Hilberink). Het was ook zijn trouwjaar. De plechtigheid vond plaats in Epe. De akte meldde dat hij een zoon was van Hendrik Hilberink en Gerritje de Graaf. De bruid, Berendiena Schipper, was een dochter van Bart Schipper en Anna Maria Koldenhof. Het aparte is dat zij alle twee wees waren. Voor haar trad een oom op als voogd.
Het kersverse echtpaar zouden een jaar later twee wooneenheden in de boerderij creëren met dito nummers: J 755 en J 756. Wie kwam er nu inwonen? De oom?
Berendiena overleed in 1884, waarna de weduwnaar nog tot 1900 op de boerderij bleef wonen.
Kaasboer
In 1900 werd Aart van Triest de nieuwe eigenaar. Het kadaster gaf als adres aan ‘Op de Euhorst’. Hij was een zoon van Jan van Triest en Jannetje Zwerus. In 1899 was hij in Voorst getrouwd met Hermina Prijs, dochter van Gerrit Prijs en Hermina Kieskamp. De geschiedenis herhaalde zich, want de bruid was ook een wees. Zij woonde op dat moment in Apeldoorn, maar was geboren in Epe. Dat kan de reden zijn geweest voor het gezin om naar Emst te verhuizen.
Na de aankoop werd er verbouwd en kwam het kadaster hermeten. In 1901 registreerde men weer een huis, met een washok en bijgebouwen dat een nieuw nummer kreeg: J 1208.
Aart overleed in 1955 in Deventer, zijn vrouw leefde toen nog.
In 1930 was de boerderij al verkocht aan de in 1907 geboren zoon Gerrit Johannes van Triest. Een jaar later trad hij in Epe in het huwelijk met Hendrika Dina Smit, dochter van Frits Smit en Frederika Maria Smit.
Gerrit Johannes overleed in 1945 te Apeldoorn, waarna zij geregistreerd werd als eigenaresse, met haar kinderen waaronder Aart van Triest. Deze was in 1932 geboren en getrouwd met Johanna Wesselina Ebbers.
In 1960 werden percelen verenigd, het object kreeg nu nummer J 1396, groot ruim 4,5 hectare, dat herhaalde zich in 1985, waarna er weer een nieuw nummer kwam: J 1832, nu ruim 5 hectare.
De boerderij was ondertussen een kaasmakerij met winkel geworden.
Bronnen
Streekarchief Epe: Kadaster
Boerderijen en woonhuizen – Weteringdijk
Weteringdijk 27
Aan de Nieuwe Wetering in de buurtschap Emsterbroek staat de op de gemeentelijke monumentenlijst opgenomen woonboerderij ’t Hul. Op de gevel is een jaartal aangegeven: 1851 ...
Weteringdijk 35
In 1847 liet Lambert Top Wzn, bakker in Elburg, op een stuk weiland genummerd J 490 een huis bouwen, dat kadastraal genummerd ....
Weteringdijk 41
In het Emsterbroek werden in de 19e eeuw relatief veel boerderijen gebouwd. Ook .......
Weteringdijk 81
Als je geld had of kon lenen, kon je zelf een boerderij bouwen. Dat is van alle tijd.
Weteringdijk 89
Een wiel is een Oost-Nederlandse benaming voor een kolk, maar ook wel drinkplek voor het vee. In het Emsterbroek kwam ik .....
Weteringdijk 93
De herenboerderij ’t Hul ‘overheerste’ in zekere zin de gelijknamige minibuurtschap. Toen ’t Hul eenmaal in handen van ...
Weteringdijk 101
Veel namen van boerderijen hebben een geografische of een biologische oorsprong, zoals dierennamen bijzonderheid. De Mierenbelt behoort tot ...
Weteringdijk 101-103
In zijn boek over oude veldnamen noemt Otten meerdere namen op die een relatie hadden met vogels, waarbij vooral het aantal met een verwijzing naar een koekkoek opviel.
Weteringdijk 107
In de gemeente Epe komen volgens Otten enkele percelen voor die beginnen met knol of knollen. Er is tevens een boerderij die start .....
Weteringdijk 111
Op ’t Hul stonden enkele oude boerderijen, zoals De Vlekkert en ’t Grote Hul. Er waren ....
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.