10 apr Achterdorperweg 2
Achterdorperweg 2
M 1033
Auteur:
Evert de Jonge
Inhoudsopgave:
Inleiding
Van een groot aantal boerderijen is niet te achterhalen wanneer ze gebouwd zijn. Dat geldt ook voor deze boerderij. Vermoedelijk is het omstreeks 1770 gebouwd.
Van Asselt
In 1769 trouwden te Epe Gerrit Jans en Jantje Gerrits. De inschrijving meldde, dat hij woonde aan de Emsterenk, zij op De Kappert. Zij kregen tenminste twee dochters. In 1832, bij de aanvang van het kadaster, leefde Gerrit nog en werd toen Gerrit (Jans) Brouwer genoemd. Het vruchtgebruik lag toen bij Berendje Brouwer, getrouwd met Arend van Asselt en Cornelia Brouwer, ieder voor de helft.
Berendje en Arend waren in 1815 te Epe getrouwd, hij was een zoon van Hendrik van Asselt en Kornelia van Genderen. Hij overleed in 1856, zij in 1857.
Nadien lag het vruchtgebruik bij Gerrit van Asselt als erfgenaam van zijn moeder Berendje Brouwer. Hij trouwde in 1843 te Epe met Gerritje Feith, dochter van Albert Feith en Hermijntje Verbeek.
Gerrit overleefde zijn ouders amper, want hij overleed in 1858, maar toen was zijn vrouw al een jaar dood.
Het vruchtgebruik vererfde op Albert en Hermina van Asselt, ieder voor een helft, die op hun beurt erfgenamen waren van hun vader Gerrit van Asselt. In 1867 werd echter alles op naam gesteld van
hun broer, Hermen van Asselt, geboren 1854 en dus minderjarig.
In 1876 werd de boerderij gesplitst in twee huizen: M 2082 en M 2083. In 1889 werd alles gesloopt en werd het weer een huis: M 2419.
Hermen trouwde op late leeftijd. In 1900 gaf hij te Epe het jawoord aan Mina Kromdijk, dochter van Egbert Kromdijk en Hendrika Kooiman.
Brummel
In 1912 werden Lambertus Brummel & Gerritje Overbosch eigenaren. Hij was een zoon van Lambertus Brummel en Jannetje Bibo en in 1903 te Epe getrouwd met Gerritje, dochter van Hermen Overbosch en Bartha Stegeman.
In 1938 werd de boerderij verkocht aan hun zoon Lambert Herman Brummel & Neeltje van Westerveld. Zij waren in 1939 te Epe getrouwd, zij was een dochter van Jan van Westerveld en Maria Johanna Jonker. Nog in het huwelijksjaar werd er gebouwd om huisvesting te krijgen voor het jonge paar.
In 1940 werden er kippenhokken gebouwd en was er een nieuw kadastraal nummer nodig: M 3006.
Circa 1962 werd een dochter en haar man eigenaren van de boerderij.
Bronnen
Streekarchief: Kadaster
Boerderijen en woonhuizen – Achterdorperweg
Achterdorperweg 1
Wie aan de Veluwe denkt, denkt aan een protestants gebied, maar niets is minder waar. Er waren ..........
Achterdorperweg 2
Van een groot aantal boerderijen is niet te achterhalen wanneer ze gebouwd zijn. Dat geldt ......
Achterdorperweg 3
Wie Brummel zegt, kan ook Achterdorperweg zeggen, want de familie woont al meer dan 225 jaar aan die weg. Zowel op nummer 3 als 5 woonden lang Brummel’s.
Achterdorperweg 5
De geschiedenis van deze boerderij is nauw verweven met die van nummer 3.
Achterdorperweg 6
De familie Bosch was ruim vertegenwoordigd in Emst, maar soms kwam een Bosch van elders, zoals .......
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.