Achterdorperweg 3

Achterdorperweg 3

Achterdorperweg 3
M 1031

Auteur:
Evert de Jonge

 

Inhoudsopgave:

    Inleiding

    Wie Brummel zegt, kan ook Achterdorperweg zeggen, want de familie woont al meer dan 225 jaar aan die weg. Zowel op nummer 3 als 5 woonden lang Brummel’s.

     

    achterdorperweg 3-1
    Achterdorperweg 3

    Markegrond

    Tussen 1803 en 1823 werd deze boerderij gebouwd door Lammert Hendriks Brummel, een zoon van Hendrik Lammerts Brummel en Fennetje Jans van der Maaten. Vader had land ten oosten van nummer 1, terwijl het land waarop deze boerderij werd gebouwd in 1803 nog in bezit was van de Marke van Emst en Westendorp.

    Zeker is dat Lammert in 1823 geld nodig had, waarschijnlijk om de bouw te betalen. Er werd in dat jaar een hypotheek op het pand gelegd. Hij was in 1812 te Epe in het huwelijk getreden met Elisabeth van den Brink, dochter van Heimen van den Brink en Hendrika Goeijen. Zij kregen meerdere kinderen, waarbij soms werd aangetekend, dat men op de Emsterenk woonde, een ruim begrip in die tijd, want deze enk was enorm groot.

    Het echtpaar exploiteerde een bakkerij, die later over werd gedaan aan hun zoon eveneens Lambert geheten. Deze trouwde in 1854 met Jannetje Bibo, dochter van Gerrit Bibo en Janna Biesterbosch. Hij overleed in 1868, waarna zijn weduwe in 1870 hertrouwde met Peter van den Esschert. Deze was eerder getrouwd met Gerrigje Bibo, een zuster van Jannetje.

    Splitsingen

    Nadat moeder hertrouwde, werd het onroerend goed in 1879 op naam van de kinderen Brummel en Peter van den Esschert gezet. De boerderij, bestaande uit een huis, schuur – die eerder alleen op naam van Peter stond – en erf, groot 15 aren, werd nu M 2152.

    In 1886 werd er een splitsing doorgevoerd, waarbij de boerderij M 2272 werd, groot 4 aren, terwijl de schuur nu nummer M 2273, groot 10 aren, kreeg.

    De kinderen Brummel waren nu alleen eigenaar van de boerderij.

    Er werd weer gesplitst, waarbij de boerderij nummer M 2415, groot 2,3 aren, op naam van de in 1857 geboren zoon Lambertus Brummel Lzn kwam te staan. Dit werd later weer ongedaan gemaakt en werden moeder Bibo en alle kinderen als eigenaren geregistreerd. De reden was dat Jannetje weer weduwe was geworden. Lambertus, Gerrit Jan, Elisabeth en Johanna Brummel waren na haar overlijden in 1890 elk voor een kwart eigenaar.

    In 1896 werd de boedel verdeeld onder hen, waarna Lambertus als eigenaar in het kadaster werd geregistreerd. Hij trouwde in 1903 met Gerrigje Overbosch, dochter van Hermen Overbosch en Bartha Stegeman. Lambertus was overigens geen bakker geworden, maar landbouwer.

    In 1938 stond de boerderij op naam van zes kinderen van het echtpaar Brummel-Overbosch, waaronder de oudste zoon Lambertus Herman Brummel, geboren 1904, die in 1939 trouwde met Neeltje van Westerveld, dochter van Jan van Westerveld en Maria Johanna Jonker. Na vaders overlijden in 1949  werd Neeltje van Westerveld geregistreerd als eigenares. Al kort daarna werd dat veranderd in Johan Jacob Brummel Lzn, de in 1911 geboren broer van Lambertus Herman.

    Bronnen

     
    Streekarchief: Kadaster
     

    Boerderijen en woonhuizen – Achterdorperweg

    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.