Achterdorperweg 5

Achterdorperweg 5

Achterdorperweg 5
M 1768 later 2408

Auteur:
Evert de Jonge

 

Inhoudsopgave:

  Inleiding

  De geschiedenis van deze boerderij is nauw verweven met die van nummer 3.

  achterdorperweg 5-1
  Achterdorperweg 5

  Markegrond verdeeld

  Een van de grootste grondgrondbezitters in Emst anno 1832, dus bij de start van het kadaster, was de Marke (of Buurt) van Emst en Westendorp. Dat waren de onbebouwde woeste gronden, zoals heide, venen, bosjes, maar ook wel kleine percelen waarop een huis stond. Zo’n pand was dan eigendom van een particulier, die het recht van Opstand had, dus wat we tegenwoordig erfpacht noemen.

  Tussen 1860 en 1870 werden de woeste gronden verdeeld onder de markengenoten. Een klein perceel aan de Achterdorperweg werd verworven door het echtpaar Brummel-Bibo en geregistreerd als M 1768. Kort daarna werd er een schuur opgezet, die tijdelijk weer in handen kwam van de Marke. Er werd toen een huis bij die schuur gebouwd, dat kreeg een nieuw nummer: M 2408. Dat werd weer eigendom van de familie Brummel. Ik denk dat het allemaal om een vergissing handelt, want wie verkoopt eerst grond, koopt een schuur op die grond terug, zet er een huis en verkoopt dat weer in een jaar tijd. Naar mijn mening waren de Brummel’s van nummer 3 de bouwers in 1873.

  Identieke geschiedenis 

  Van 1873 tot 1937 is de geschiedenis van deze boerderij identiek met nummer 3.

  In 1937 werd dit pand verbouwd en in 1938 eveneens als nummer 3 op naam van de zes kinderen van het echtpaar Brummel-Overbosch gezet. In 1940 werd er gebouwd, waarna dit pand in 1962 werd overgeschreven op de naam van Maria Johanna Brummel, geboren in 1945, die onder andere een garage liet bouwen.

  In 1970 verkocht zij het huis aan Jan van Essen, vertegenwoordiger, & Gerritje Hendrika van Essen.

   

  Bronnen

   
  Streekarchief: Kadaster
   

  Boerderijen en woonhuizen – Achterdorperweg

  Geen reactie's

  Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.