Achterdorperweg 6

Achterdorperweg 6

Achterdorperweg 6
M 1057

Auteur:
Evert de Jonge

 

Inhoudsopgave:

    Inleiding

    De familie Bosch was ruim vertegenwoordigd in Emst, maar soms kwam een Bosch van elders, zoals de bewoners van dit huis. De geschiedenis start echter eerder.

     

    achterdorprweg 6-1
    Achterdorperweg 6

    Bouwer

    Roelof Eijmberts trouwde in 1752 te Epe als weduwnaar met Gerritje Aarts. Mogelijk was hij een broer van Jan Eijmberts. Beiden werden in de huizenlijst van 1749 als wonende in Emst genoemd. Roelof Eijmberts woonde toen in een huis aan de Lobrink. Dat huis werd later verkocht aan zijn oudste zoon. Hij overleed in 1763 en werd niet in Epe, maar in Vaassen begraven.

    Roelof en Grietje hadden tenminste twee kinderen, waaronder Eimbert Roelofs, die trouwde met Grietjen Emaus. Na het overlijden van moeder Grietje, toen al weduwe, voor 8 maart 1782, werd er een boedelscheiding opgemaakt, waarbij de zoon een vierde part van dit huis verwierf. In oktober verkochten hij en zijn vrouw dat aan zijn zuster Janna Roelofs. Zij was in 1780 in Vaassen getrouwd met Willem Bosch, geboren in Apeldoorn.

    De conclusie is dat deze boerderij waarschijnlijk tussen 1749 en 1763 is gebouwd door Roelof Eijmberts en vererfde op de kinderen.

    Bos of Bosch

    Willem Bosch & Janna Roelofs hadden via de erfenis een vierde of groter deel in bezit en kochten dus nog een vierde deel van het huis.

    In 1803 en 1811 werd Willem als wonende in Emst(erenk) genoemd. Hij had twee stukken land onder andere bij het Smallert.

    In 1812 trouwde de oudste zoon Roelof Bosch. Opvallend was dat vader Willem als Bos ondertekende. Bij het huwelijk van dochter Janna werd die Bos genoemd en vader Willem Bosch! En dat in twee akten.

    Willem overleed tussen 1812 en 1817. Daarom werd Janna Roelofs in 1832 als eigenaresse in het kadaster genoteerd van de boerderij met land 2,5 hectare groot. Een jaar later overleed Janna – in huisnummer 298 – en toen bleek zij de achternaam Veldkamp te dragen. Haar ouders werden postuum Veldkamp en Smit genoemd. Nog hetzelfde jaar zouden de kinderen Aaltje Bosch & J.D. Rens, Roelof, Jannes Willem, Hendrik en Jannetje Bosch & Albert van Ommen, hun 5/6 deel verkopen aan hun zwager en (schoon) zuster Jacob Kieskamp & Gerrigje Bosch. Er werd vermeld dat de boerderij afkomstig was uit de ouderlijke boedel en er geen eigendomspapieren waren. Dat was niet ongewoon in die tijd.

     

    Kieskamp

    Jacob Kieskamp was een zoon van Albert Kieskamp en Aalbertje Jans. Hij trouwde in 1811 te Epe met Grietje Bosch. Zij boerden zo’n 20 jaar in het Achterdorp. In 1852 verkochten zij de boerderij aan hun zoon Albertus Kieskamp, rietdekker. Hij trouwde in 1856 met Willemina Veldhuis, dochter van Lucas Veldhuis en Hermina Bodde.

    Een halve eeuw later in 1901 werd Jan van den Esschert Jannesz. door het kadaster als nieuwe eigenaar geregistreerd.

    Hij liet in 1906 verbouwen, waarna er ook een stookhuis kwam evenals een nieuw kadastraal nummer: M 2665.

    In 1916 werden Johannes van Essen Reindersz. en Gerritje van Essen, ieder voor de helft, eigenaren. Johannes, zoon van Reinder van Essen en de genoemde Geesje, trouwde dat jaar te Epe met Aaltje Keizer, dochter van Lambert Jan Keizer en Geesje Oosterbroek.

    In 1939 werd het nummer gewijzigd in M 2989 en omschreven als een huis, kookhuis, 2 hooibergen, 3 schuren, 3 kippenhokken, wagenloods en land, groot 2,12 hectare.

    Johannes overleed in 1944, waarna de boerderij verkocht werd aan  Gerrit van der Snel, wethouder en landbouwer, die getrouwd was met  Geesje van Essen, dochter van de vorige bezitters. Zij waren in 1938 getrouwd, hij was een zoon van (ook) Gerrit van der Snel sr. en Gerritje Dalhuisen.

    Volgens het kadaster kocht echter vader Gerrit van der Snel sr. de boerderij met zijn kinderen en kwam het echtpaar Van der Snel-Van Essen pas na een boedelscheiding in 1970 in bezit van het pand.

     

    Bronnen:

    HGA, Recht. Ar. Veluwe en Veluwezoom, invnr. 917, fol. 234.
    Streekarchief Epe, kadaster.
     

    Boerderijen en woonhuizen – Achterdorperweg

    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.