06 apr Achterenkweg 3
Achterenkweg 3
O 816
Auteur:
Evert de Jonge
Inhoudsopgave:
Inleiding
De Achterenk, die zich uitstrekte van het eerste deel van de Achterenkweg/Vaassenseweg tot de Engbroekweg, lag letterlijk achter de enkwal die werd gevormd door de Hogeweg. Wie lokaal bekend is of er gaat kijken zal ontdekken dat de enkwal hier en daar achter de huizen van de Achterenk zichtbaar is. Vroeger zou hier de Smallertsebeek, gegraven begin 18e eeuw, gelopen hebben.
Er stonden enkele boerderijen die eind 18e vroege 19e eeuw werden gebouwd. Deze werden in 1832 door het kadaster ingedeeld in sectie O, dat wijzigde in de late 20e eeuw in sectie N.
Verkeerde registratie
Op een veiling d.d. 18-7-1818 kocht Albert Veldhuis van Wiechem Westerbroek een huis op een stuk land ten zuiden van de boerderij van verkoper (Hanendorperweg 54). De akte is echter niet te vinden in het notarieel archief. Vervolgens registreerde het kadaster in 1832 Jochem Veldhuis, later zijn weduwe, als eigenaren van dit pand. Toen in 1847 Albert Veldhuis deze boerderij wilde verkopen, kwam dat laatste aan het licht. Daarom moest Albert zijn bezit bewijzen. Hij toonde de akte uit 1818, maar zoals gezegd die is nu niet meer in het archief te vinden.
Op het moment van de verkoop woonde Albert in Nijbroek, later zou hij in de omgeving van de Achterenk en Hanendorp actief zijn.
De nieuwe eigenaren waren Hermen van Velde & Klasina Kooijman. Laatstgenoemde was sinds 1831 weduwe van Jochem geweest en in 1835 met haar 2e man in Epe getrouwd.
De kersverse eigenaren namen nog in 1847 geld op om de koop te bekostigen, zodat er een hypotheek op het pand rustte.
Nog voor 1871 registreerde het kadaster Willemina Veldhuis, weduwe van Hendrik de Bruin, als eigenaresse. Zij verkocht het pand, waarna Hermen de Bruin volledig eigenaar werd. Het kreeg wegens een hermeting een ander kadastraal nummer: O 1029.
Splitsing
In 1876 werd de boerderij gesplitst in twee wooneenheden: O 1186 en O 1187. Twee jaar later werd Jannetje van Laar, weduwe van Jacob Koers, en haar kinderen de gezamenlijk eigenaren. In 1910 werden de twee huizen weer samengevoegd en een pand onder nummer O 1668.
In 1917 werd het pand verkocht aan Rik van Apeldoorn & Johanna van Essen, die in dat jaar te Epe waren getrouwd. Hij was een zoon van Gerrit van Apeldoorn en Antonia van de Vlekkert, zij een dochter van Gies van Essen en Antje Kolkhuis.
Omstreeks 1920 werd Gerhardus Beekhuis Harmensz. eigenaar, later stond het op naam van vier leden van de familie Beekhuis, waaronder Aart Beekhuis.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Arend Pannekoek, landbouwer en veehandelaar eigenaar. Hij werd in 1953 opgevolgd door zijn zoon Dirk Jan Pannekoek, geboren 1920, en getrouwd met Gerritje Vosselman. In 1985 werd er gerenoveerd en was het kadastrale nummer in de nieuwe sectie indeling: N 1259.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.