Winkels

Winkels in Emst

Oorspronkelijk was de mens selfsupporting. Het eten bestond uit groente en fruit uit eigen tuin. Met gerst werd brood gebakken en men brouwde zelf bier. Al in de middeleeuwen ontstonden specialisaties; er kwamen molenaars, bakkers, kleermakers, smeden enzovoorts.

 

Rond 1800 had Willem Orein een winkel op de Lobrink, terwijl iets eerder Jan Berents Coopman zich had gespecialiseerd in de handel met hop. Ook waren er al vroeg kleermakers (snijders), bakkers en molenaars in Emst.

 

De bekendste vestiging van een winkel is de onderneming van Wolter Tellegen (Vier generaties Tellegen), die sinds 1840 gevestigd was aan de Hoofdweg. Later volgde Gerrit Visser en zijn vrouw die in 1874 een onderneming exploiteerden aan de Hoofdweg. Toen eenmaal ‘de kop eraf was’ volgden meer vestigingen van ondernemende personen.

 

Tegenwoordig heeft Emst een supermarkt, een slager, een cafetaria, enkele restaurants (deels in het buitengebied), naast twee garages,  benzinepompen en een cateringbedrijf.

Artikelen binnen ‘winkels’

In mei 1855 werd er in Emst een windmolen gebouwd; deze kreeg de naam ‘De Leeuw’. Opdrachtgever voor de bouw was de heer Aart Witteveen ...