Brinkerweg 36

Brinkerweg 36

Brinkerweg 36
M 535

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

  Inleiding

  In Emst lagen meerdere karremansplaatsen. De boer op zo’n boerderij was naast landbouwer ook actief als karreman, dus hij verhuurde zich als transporteur. 

  Brinkerweg 36 herbouw 2020-1
  Herbouwde boerderij 2020 Brinkerweg 36

  Lankmoes

  In 1802 verkochten Hertger Derks Broekhuis en zijn broers en zusters, als kinderen en erfgenamen van Derk Hertgers Broekhuis & Luitje Jans van Laar een huis en hof, met bomen, gelegen aan de Emsterenk, voor 450 gld. aan de bewoners Berthold Jans (Steunenberg) & Willemina Renssen. De ligging was: O: Lambert Jans, W+N: de gemene weg en Z: Lambert Oosterhuijs.

  Na het overlijden van Bertolt verkochten de kinderen de boerderij in

  1810 aan Abraham Eymbers (Lankmoes) & Janna Wichers.

  Dit echtpaar had elders ook een boerderij. Na haar overlijden werd de boerderij in 1821 door Abraham Eimberts Lankmoes, Wicher Bosman en Maria Bosman & Gerrit Everts van Dragt, geveild. De laatstgenoemden zullen erfgenamen van Janna zijn geweest.

  Kamphuis

  De nieuwe eigenaar werd Eimbert Kamphuis. Hij werd dan ook in 1832 In het kadaster geregistreerd als de bezitter. Hij bezat nog een boerderij, M 894. Een jaar later overleden beide kort naar elkaar

  waarna er een boedelinventaris werd gemaakt, want er was maar een kind meerderjarig.

  Een jaar later, 1834, trad een van de dochters, Jannetje Kamphuis, in Epe in het huwelijk met Jan Wijnbergen, zoon van Hermen Wijnbergen en Stijntje Lamberts. Zij werden als de nieuwe eigenaren geregistreerd.

  Twee huizen worden één

  Nog voor 1870 werd de boerderij verkocht aan Willem van Zuuk en consorten. Er werd toen hermeten waarna nummer M 1560 en drie jaar later M 1736 van kracht waren.

  Omstreeks 1895 werd deze boerderij samengevoegd met nummer M 534 (M 1737) en volgde een nieuw nummer: M 2569.

  Het vererfde op Aart Bosch Willemsz. en consorten. Na een vereniging van percelen kwam er weer een nieuw nummer: M 3298.

  Een van deze consorten was Jan van Zuuk Willemsz, een zoon van een van de vorige genoemde.

  Jonker

  In 1923 werden Gerhardus Evert Jonker & Gerritje Kroes door aankoop eigenaren. Zij waren in dat jaar te Epe getrouwd. Hij was een zoon van Evert Jonker en Gerritje Witteveen, zij een dochter van Egbert Kroes en Hendrina van Gortel.

  Gerhardus Evert overleed in 1955. De zoon, Evert Jonker, geboren 1924, zou het pand erven.

  Op 14 april 2018 werd de boerderij door brand verwoest.

  De boerderij werd herbouwd 

  De Stentor 12-04-2018

  Felle brand verwoest monumentale boerderij in Emst

  VIDEO & UPDATEEen felle brand heeft donderdagmorgen een monumentale woonboerderij in Emst volledig in de as gelegd. Het gaat om een gemeentelijk monument aan de Brinkerweg, in het buitengebied bij het dorp. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor, de aangeslagen bewoners werden opgevangen door buren.

  Bronnen

  HGA, RAV, invnr. 919, fol. 250v.
  Streekarchief Epe, kadaster

  Boerderijen en woonhuizen – Brinkerweg

  Geen reactie's

  Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.