Brinkerweg 38

Brinkerweg 38

Brinkerweg 38
M 531

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

    Inleiding

    De familienaam Wijnbergen is te koppelen aan een gelijknamige boerderij in Emsterbroek. Enkele personen met deze achternaam woonden zowel in Schaveren als aan de Loobrink.

    Brinkerweg 38-1
    Brinkerweg 38

    Halve huizen

    In 1801 verkocht Hendrica Wijnbergen, weduwe van Johannes Franken, een half huis met de halve hof en opgaande bomen, staande aan de Loobrink met als begrenzingen O: weg naar Klein Haverkamp, W: Geurt Knippenberg, Z: Gerrit Vorstelman en N: de Brink, voor 220 gulden aan haar broer en schoonzuster Jacob Wijnbergen & Aaltje Feyth. De kopers waren al in bezit van de wederhelft.

    Broers en zus waren geboren in Vaasen en kinderen van Leenart Wijnbergen en Aartje Kroon. Waren hun ouders de bouwers van het huis? Dit is niet met zekerheid te zeggen, wel dat de grond onder het huis eigendom was van de Marke van Emst.

    Jacob Wijnbergen overleed in 1831 en was volgens de akte metselaar van beroep geweest. Het huis had toen nummer 47 en werd eigendom van moeder en de zoon Albertus Leenart Wijnbergen. Hij was in 1813 te Epe getrouwd met Gerdina Ruijvekamp, dochter van Jannis Ruijvekamp en Gerritje Lansveld.

    In het kadaster van 1832 werd de toen minderjarige zoon Jacobus Wijnbergen als eigenaar ingeschreven. Waar was vader gebleven; die overleed niet in Gelderland, terwijl moeder Gerritje in 1859 te Harderwijk stierf.

    Jacobus trouwde 1847 in Barneveld met Elisabeth Wilhelmina Schut, dochter van Jan Karel Schut en Aaltje van Herwerden. Zij vestigden zich niet in Emst. De boerderij werd daarom verpacht. In 1858 was de pachter Gerrit Visch.

     In dat jaar verkocht Jacobus, op dat moment koopman te Elburg een en ander uit de nalatenschap van zijn vader, Albertus Leonardus Wijnbergen, die koopman te Hattem zou zijn geweest.

    De nieuwe eigenaar werd Hendrik Zwart, kleermaker. Hij vestigde in

    1859 een hypotheek.

    Na een hermeting in 1870 werd de boerderij nummer M 1548. Acht jaar later kwam er weer een nieuwe bezitter: Hendrik Jan Westerink.

     

    van Zuuk

    In 1887 werd de boerderij eigendom van Harmen van Zuuk & Trijntje van Putten. Zij waren in 1881 te Epe getrouwd. Harmen was een zoon van Lammert van Zuuk & Aaltje Jonker en zij een dochter van Gerrit van Putten en Willempje Hagedoorn.

    In 1904-1905 werd er verbouwd, waarna het kadastrale nummer gewijzigd werd in M 2634.  Ook in 1916-1917 werd er verbouwd en verrezen een wagenloods en een kippenhok.

    Harmen overleed in 1929, zij in 1942.

    In zijn overlijdensjaar trouwde hun zoon Hermen van Zuuk Harmensz, geboren 1898, in Ee met Jacoba Herkert, dochter van Hendrikus Herkert en Maria Vosselman. Zij werden in het kadaster als eigenaren geregistreerd, al was een deel in bezit van de familie.

    Omstreeks 1968 werd er een maatschap gevormd met de zoon en schoondochter Herman van Zuuk & Willemina Lubberta Visser. De grootte van het bedrijf was toen in totaal 6,14 hectare.

     

    Bronnen

    HGA, Rechterlijk Archief Veluwe, invnr.
    Streekarchief Epe, kadaster.
     

    Boerderijen en woonhuizen – Brinkerweg

    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.