10 okt De Burgemeester van Walsemschool te Emst
De Burgemeester Van Walsemschool te Emst
Auteur:
Henk Kloezeman
Publicatie:
Verschenen in Ampt Epe 158 / oktober 2006
Inhoudsopgave:
Inleiding
Aan de Vaassenseweg te Emst, tegenover de kerk, staan tussen de Hanendorperweg en Versluis Meermarkt enkele twee-onder-een-kapwoningen. Voordat deze woningen gebouwd werden, stond er een school.
In dit artikel vertelt Henk Kloezeman u in vogelvlucht iets over het ontstaan (in 1938) en de uiteindelijke afbraak (in 1974) van deze school.
De aanbesteding van de bouw van de nieuwe school en woning vond plaats op 18 mei 1938. Niet minder dan 53 aannemers waagden een kans, terwijl er voor het schilderwerk 14 inschrijvingen binnenkwamen. Het bouwen van de school werd op 31 mei opgedragen aan de Gebr. Timmerman te Wierden, het schilderwerk aan R. Vosselman te Apeldoorn en de aanleg van de centrale verwarmingsinstallatie aan de firma A. Jonker te Epe. Na een zeer korte bouwperiode van slechts drie maanden kon de school al op 5 september 1938 officieel worden geopend.
Volgens een verslag in de Eper krant van 7 september werd de opening verricht door de burgemeester van Epe, D.F.J. van Walsem. Mevrouw Van Walsem onthulde de naam van de school, die in grote letters op de gevel was aangebracht: ‘Burgemeester van Walsemschool’.
Dankzij het financiële beleid van burgemeester Van Walsem immers was de gemeente er tenslotte toch in geslaagd de bouw van de school te verwezenlijken, aldus wethouder Lammers. Het hoofd der school, de heer Pruim, vond dat ‘een mooi modern gebouw als deze nieuwe school ertoe bijdraagt dat leerlingen en leerkrachten nog meer hun best doen, daar zij met meer genoegen werken. Het feit dat de school de naam van burgemeester Van Walsem heeft gekregen is een eer, maar hij legt het personeel een plicht op. Het heeft nu een naam te verliezen.’
De kinderen zongen het Wilhelmus en hieven een driewerf hoera op de koningin en de burgemeester aan, waarna een groot aantal genodigden een rondgang door het nieuwe schoolgebouw maakten. De nieuwe, moderne banken in de hoogste klas met het moderne schoolbord, dat gelegenheid gaf op vijf vlakken te schrijven, trokken zeer de aandacht, aldus nog steeds de Eper krant.
Velen zullen zich deze school nog herinneren. Als je vanaf de grote weg de hoofdingang inkwam, had je links klas 1, 2 en 3 en rechts om de hoek klas 4, 5 en 6.
Tegenover de klaslokalen, in de gang, waren de wc’s, in elk gedeelte van de gang vijf stuks op een rij. Op de deuren zaten geen haakjes en de ruitjes waren van gewoon glas. In de pauze stonden de kinderen vaak in de rij te dringen om als eerste naar binnen te kunnen, om daarna zo snel mogelijk te gaan spelen.
Naast de wc van de lagere klassen was de wc van het personeel: hier geen gewoon glas, maar matglas ruitjes en op de deur netjes een schuifje: vrij / bezet.
Verderop in de gang had je nog de waterkraan aan de muur waar je zo lekker aan kon lurken. De vloeren in de gang waren van graniet en in de klaslokalen van hout. De ramen waren laag, zodat je fijn naar buiten kon kijken, hoewel het uitzicht vaak belemmerd werd door de vele bloemen en planten in de vensterbank.
Wel kon je in de hogere klassen op de kerktoren kijken hoe laat het was. Dat was prachtig, omdat je dan wist hoe lang het nog duurde voor het pauze was of de school uitging.
Aan het eind van de gang, bij de zesde klas, was het kamertje van meester Pruim, met daarnaast de ingang naar de kelder, waarin de kolen waren opgeslagen en de c.v.-ketel stond.
Het schoolplein lag aan de achterkant van de school aan de Hanendorperweg, afgescheiden van de weg door een muurtje. Het gedeelte tegen de school was tegelplein, de rest was zand met aan het eind het fietsenhok.
De kleuterschool
In het voorjaar van 1949 was het plan ontstaan om te komen tot stichting van een kleuterschool bij de openbare lagere school in Emst. Het probleem was echter het vinden van een geschikte lokaliteit.
Toen begin 1950 de gemeenteraad de subsidie aan het kleuteronderwijs verhoogde van 4 gulden naar 25 gulden per leerling, namen de plannen concrete vormen aan: door de gezamenlijke aannemers in Emst en met inzet van velen, met name onderwijzend personeel, ouders en de plaatselijke afdeling van het Volksonderwijs, werd in recordtempo een gebouwtje uit de grond gestampt. Hiervoor werd de oude fietsenbergplaats van de lagere school gebruikt. Omdat de plaats daarvan minder geschikt was, werd uiteindelijk alleen het dak benut dat op een nieuwe onderbouw werd geplaatst. De gelden voor de inrichting van het gebouw werden beschikbaar gesteld door de afdeling Emst van het Volksonderwijs.
Het werd een leuk schooltje, dat op 12 mei 1950 werd geopend. Het ‘Veluws Nieuws’ schrijft hierover zeer lovend: “Emst heeft de beste kleuterschool van Epe, resultaat van voorbeeldige samenwerking.”
Toen het gebouwtje te klein werd, stelde de gemeente een mobiel gebouw aan de Hezeweg beschikbaar voor de huisvesting van de school.
Per 1 januari 1974 werd de stichting opgeheven en de kleuterschool openbaar. Op 23 augustus 1974 vond de officiële opening plaats van de openbare kleuterschool ‘Pippeloentje’, tegelijk met de nieuwe ‘Burgemeester Van Walsemschool’.
De oude ‘Burgemeester van Walsenschool’ werd in 1974 gesloopt. Nu staan er nieuwe woningen op deze plek aan de Vaassenseweg.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.