Kanaalweg 25

Kanaalweg 25

Kanaalweg 25 
K 209bis:

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

  Inleiding

  De familie Vo(r)sselman of Vorstelman is ruim vertegenwoordigd in Emst. Ook het verhaal van deze boerderij start met een lid van die familie.

  Kanaalweg 25 ( voor aanleg A50)

  Op ‘t Hul

  In 1832 werd dit pand geregistreerd op naam van Johannes Albertus (Elbertus) Vosselman, geboren in Nijbroek 1799 als zoon van Aaltje Vosselman bij een niet bekende vader. Hij trouwde met Berendina Sterke. Op het moment van registratie was hij al overleden, waarna zij hertrouwde met Jacob Scholten.

  Het kadaster meldde dat de boerderij Op ’t Hul was gelegen.

  In 1870 werd Jan Bartus Stegeman, boerenknecht, de volgende eigenaar. Deze was in 1862 te Epe getrouwd als zoon van Derk Stegeman en Maria Sirle met Wijntje Vosselman, dochter van Weijer en Teuntje Overbosch.

  In de jaren 1860-1870 werd veel hermeten, zo ook dit object en volgde een nieuw nummer: K 688.

  Klompenmaker

  Omstreeks 1900 werd Johannes Vlaskamp, klompenmaker, eigenaar van de boerderij. In die tijd werden er nog behoorlijk veel klompen gemaakt en gedragen. Johannes was een van de vele klompenmakers.

  Hij was getrouwd met Maria Hendrika Boerdam.

  Nog in 1901 werd er verbouwd en een nieuw nummer geregistreerd: K 1181, echter in 1914 werd alles gesloopt. Op het ernaast gelegen heideveld, gekocht van H. Van Putten Jansz, genummerd K 820 vond nieuwbouw plaats. Er verrees een huis, kookhuis, kippenhokken en een schuur, groot 0,74 hectare. Het kadaster gaf vervolgens aan dat het perceel eigendom was van Anna Laagland, weduwe van Jan Adriaan Mulder, gemeentearbeider te Arnhem. Laatstgenoemde werd in 1908 geboren in Epe als zoon van Jan Mulder en Johanna Zweekhorst. Of hij een erfgenaam was van de klompenmaker?

  Lang was dat niet zo, want er kwam een nieuwe eigenaar. Gerrit Dijkslag verwierf wat nu K 1307 werd en na vereniging van percelen K 1831, groot 2,2 hectare.

  Na een tussenstap waarin Gerrit Bonhof & Trijntje Maria Mosterd eigenaren waren, werd het in 1965 eigendom van Gerbrand Mulder & Jannetje Gerritsen.

  Bronnen

  Streekarchief Epe, kadaster.
   
   

  Boerderijen en woonhuizen – Kanaalweg

  Geen reactie's

  Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.