Kanaalweg 72

Kanaalweg 72

Kanaalweg 72

K 360

Wie 

 

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

    Inleiding

    De buurt van Emst, zoals de voormalige Marke van Emst en Westendorp in de 19e eeuw werd genoemd, werd in de jaren 40-70 van de genoemde eeuw opgedeeld. De markegenoten kregen het opgedeelde land individueel in bezit. Zo kwam ook de grond beschikbaar, waarop deze boerderij werd gebouwd.

    Kanaalweg 72

    Hagen

    In 1845 verkocht de zogenaamde Commissie van beheer van de buurt van Emst een perceel heidegrond aan Jan Hagen. Deze was met hun goedkeuring al gestart met het bouwen van een huis op K 36, dat nadien K 360 werd. Jan betaalde voor de ondergrond fl. 150, =.

    Hij was getrouwd met Janna – ook wel Johanna – Mentink en zowel schoenmaker als keuterboer.

    Janna moet zijn overleden voor 1847, want toen hertrouwde Jan. De akte meldt, dat hij een zoon was van Gerrit Hagen en Geertrui Jans. De bruid, Johanna Mulder, had als ouders Willem Mulder en Janna Bouwmeester. Al de genoemde personen waren bezoekers van de RK-kerk op de Oosterhof.

    In 1867 overleed Jan, waarna het bezit op naam kwam van zijn zoon uit het eerste huwelijk. Jurrien Hagen Jansz, was in 1872 te Epe getrouwd met Aleida Lieferink, dochter van Lubbertus en Janna Hagen. Het echtpaar had dezelfde overgrootouders Mentink/Hagen.

    Jurrien overleed in 1901, waarna zijn weduwe en de zoon, Johannes Lambertus Hagen, in het kadaster als eigenaren werden genoemd.

    Er werd verbouwd en er volgde een nieuw nummer: K 699. Er volgde nog een verbouwing in 1907 en weer een nieuw nummer: K 1087.

    Later was hij alleen eigenaar volgens het kadaster. In 1925 werden percelen verenigd en volgde een nieuw nummer: K 1430. De grootte van het perceel was nu 2,7 hectare.

    Zijn vrouw Johanna Martina de Haan werd vanaf 1932, na zijn overlijden, samen met een kind als eigenaar geregistreerd.

    Twintigste eeuw

    In 1926 werd Mannes Doppenberg, winkelier, eigenaar. Hij was een zoon van Tijmen Doppenberg en Aaltje Visser In 1918 trouwde hij in Epe met Hermina Visser, dochter van Rijer Visser en Fennetje Pijkeren. Voor zover was na te gaan, hadden zij geen kinderen.

    Hij verkocht in 1938 delen van het perceel. De boerderij werd verkocht aan Aart Konijnenberg,fabrieksarbeider, een zoon van van Derk Jan Konijnenberg en Grietje Slot, wonende te Oene. Aart was in in 1931 te Epe in het huwekijk getreden met Willemtje Visch, dochter van Willen Visch en Fennetje Kloeseman.

    Na de oorlog werd het pand verkocht aan Derk Jan Doeve, zoon van Berend Doeve en Maria Veldhuis, die eerst pakhuisknecht was, maar na aankoop landbouwer werd. Hij was in 1948 getrouwd met Harmina Tiemens. Zij woonden eerst aan de Vlekkertseveld 3. Het echtpaar liet in 1953 verbouwen. In die periode werd het huisnummer gewijzigd van Kanaalweg 31 in 72.

    Bronnen

    Streekarchief Epe, Kadaster.
     
     

    Boerderijen en woonhuizen – Kanaalweg

    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.