Laarstraat 12

Laarstraat 12

Laarstraat 12
O 398

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

  Inleiding

  In de buurtschap ‘Aan de Laarstraat’, zoals het geregeld genoemd werd, staan oude en minder oude boerderijen. Deze is vermoedelijk zo rond 1820 gesticht.

  Laarstraat 12

  Broekhuis

  Johannes, ook Jannes, Broekhuis, was een zoon van Jan Derks Broekhuis & Fijtje Jonker, die boerden op de Laarstraat 10. Op grond, gelegen ten noorden van het ouderlijk huis, werd door Johannes dit pand gebouwd. Was dat zo rond 1823? In dat jaar trouwde hij in Epe met Johanna Kers, dochter van Kers Jansen en Hendrikje Versteeg.

  In 1832 werd Jannes in het kadaster genoteerd als de eigenaar. Ruim veertig jaar later overleden hij en zijn vrouw, waarna de erfgenamen de boerderij circa 1873 verkochten aan Teunis van Essen, dagloner, & Maria van Putten. Dit echtpaar was toen nog maar kort getrouwd. Zij gaven elkaar in 1870 te Epe het jawoord. Hij was een zoon van Berend van Essen en Teunisje van den Noort, zij een dochter van Timen van Putten en Wilhelmina Brinkman.

  Teunis overleed al in 1886, waarna zijn weduwe het boerenbedrijf zou voortzetten, later met de kinderen. In 1907 verkochten zij aan Derk Jacob Dalhuizen Wzn uit Oene, die getrouwd was met Geertje Tellegen. In het aankoopjaar werd er een kookhuis gebouwd en kreeg het een nieuw kadastraal nummer: O 1652.

   

  Wisselingen

  In 1918 werd de boerderij verkocht aan Gerardus Johannes Noij, afkomstig uit Gennep. Een jaar later werd Gerardus van der Haar Martinusz, voor 2/3 deel, en zijn consorten voor 1/3 deel eigenaren.

  Zij lieten in 1923, verbouwen, waarna het nummer wijzigde in O 1825.

  Gerhardus, ook Gradus genoemd, zoon van Martinus van der Haar en Gerharda Vos, was in 1902 trouwde in 1925 te Epe getrouwd met Janna van Assen, dochter van Dries van Assen en Geertje Horst. Nadat zijn vrouw in 1940 overleed, bleef Gradus tot 1952 aan de Laarstraat boeren. In dat jaar verkocht hij zijn bezit aan Gerrit Jan Pas Reindersz, geboren 1908.

  In 1983 werd het pand verkocht.

  Bronnen:

  Streekarchief Epe: kadaster 

  Geen reactie's

  Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.