Laarstraat 18

Laarstraat 18

Laarstraat 18 
O 362

 

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

    Inleiding

    Aan de Laarstraat stonden relatief al vroeg veel boerderijen. De geschiedenis van deze boerderij start eind 18e eeuw.

    Laarstraat 18

    De Wuuste

    In 1763 trouwden in Epe Willem Jans, van de Laarstraat, en Alberta (Bartha) Vosselman, die ook door het leven ging als Bartje (Teunis) Vosselman, uit Wissel. Zij was een dochter van Teunis Vosselman & Fennetje Brouwers, die een brouwerij in de Wuuste, buurtschap Wissel, hadden. Het echtpaar zou daar gaan wonen, want in 1781 toen Bartha stierf werd aangetekend dat zij ‘inde Weuste’ woonden.

    In 1799 werd tussen vader Willem Jans, sinds 1790 hertrouwd te Epe met Gerritje Wichers, een boedelscheiding gemaakt. De kinderen – Jan Willems & Aartje Jans en Fennigje Willems & Jacob Langen – kregen een huis en hof, aan de Laarstraat, met 3 schepel zaailand tegen het huis en nog diverse andere percelen. De begrenzing was:

    O: het gemene veld en Rijnder Jans, W: Peter Herms, Z: de gemene straat en N: Jannis Egberts Fleer. Ook kregen zij nog 4 schepel op de Emsterenk, 4 schepel De Heetweg genaamd, idem gelegen en 3 schepel Het Hagepad genaamd aan de Laarstraat, deels grenzend aan de Beekbergseweg (thans Kerkhofweg).

    Het is goed mogelijk dat deze boerderij van Willem’s ouders is geweest.

    Drie jaar later verkochten Jan Willems en zijn vrouw hun helft aan hun (schoon) zuster en zwager.

    ie 

    Langen

    Jacob Langen was geboren in Apeldoorn en trouwde in 1797 met Fennetje. In 1831 werd het pand genoemd als huisnummer 223 dat op een perceel lag van 42 roeden met als buren Peter Willems van Putten en Eibert van Essen.

    In 1837, na Jacob’s overlijden, verkocht zijn weduwe, Fennetje Willems Brouwer en haar 4 kinderen, voor 9/10 eigenaren, hun deel aan zoon en broer Willem Langen, die zelf voor 1/10 eigenaar was. Een jaar eerder was hij in het huwelijk getreden in Epe met Gergjen Wijnbergen, dochter van Gerrit Wijnbergen en Fijgjen Slijkhuis.

    In 1849 namen zij een hypotheek op het pand. Gergjen overleed in 1859, Willem in 1866.

    Het pand werd nu op naam geregistreerd van Fijgje Langen. Zij trouwde 1871 te Epe met Willem Telgen zoon van Willem Telgen en Hendrikje Hendriks. Fijgje overleed in 1897, Willem was toen al vier jaar dood. Het kadaster registreerde al eerder Jan Tellegen als eigenaar; mogelijk was dat een fout.

    Koetsier

    In 1881 werden Arie Beekhuis Ariensz. & Gerritje Veenbergen eigenaren Zij zouden in 1904 het pand slopen, vervolgens werd dit perceel verenigd met O 369, waarop een huis stond van na 1832, om nieuwbouw te plegen. Kadastraal werd het nieuwe pand O 1638.

    Twee jaar later overleed Arie, een jaar later, 1906, werd verkocht aan

    Aart Koetsier & Wijme van den Berg.

    Dit echtpaar was in 1895 te Epe getrouwd, hij als zoon van Dirk Koetsier en Heintje Hofman, zij was een dochter van Dirk van den Berg en Everdina Willemina Weterkamp.

    Aart overleed in 1940, zijn vrouw in 1945.

    Drie zonen vormden in 1945 een maatschap: Tijmen, Reijer en Dirk Jan Koetsier. Later zouden de eerste twee alleen verder gaan in een VOF. In 1970 werd alles geregistreerd op naam van Reijer Koetsier & Evertje Bosch.

    Zij verkochten het in 1981 aan R.P. Hoondert, brigadegeneraal, & Judith Mees.

    Bronnen:

    Streekarchief Epe:
    -Oud-archief Epe, invnr. 54 en 56.
    -Kadaster

    Boerderijen en woonhuizen – Laarstraat

    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.