Laarstraat 23

Laarstraat 23

Laarstraat 23
O 331

 

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

  Inleiding

  De Laarstraat was vroeger een begrip; het was een minibuurtschap aan de noordzijde van wat nu Emst is. Er stonde enkele oude boerderijen. Deze werd vermoedelijk pas begin 19e eeuw gebouwd.

  Laarstraat 23

  Bouwers

  Gerrit Stijf, zoon van Janna Willems, trouwde 1823 te Epe met Hendrika Regterschot, dochter van Lambert Hendriks Regterschot en Hendrikje Gerrits. Zij waren beiden geboren in Heerde.

  Het vermoeden is, dat zij dit huis lieten of hebben gebouwd. Nog in het trouwjaar werd hun eerste kind geboren, dat overleed. De akte meldde dat het aan de Laarstraat was, in huisnummer 331.

  Bijna een decennium later, in 1832, werd Gerrit in het kadaster geregistreerd als eigenaar van de boerderij.

  In 1869 overleed Hendrika, Gerrit in 1877, waarna de boerderij verkocht werd aan Steven Eikelboom & Aaltje Brummel. Zij woonden er kort. In 1878 werden Gerrit van Putten Gerritsz & Trijntje Koetsier de nieuwe eigenaren. Zij waren het jaar ervoor, 1877 te Epe, getrouwd. Hij was een zoon van Gerrit van Putten en Willempje Hagedoorn, zij een dochter van Hermen Koetsier en Hendrikje van Essen.

  Na hun overlijden in respectievelijk 1897 en 1891 werd het pand op naam van hun minderjarige kinderen gezet. In 1903 werd er verkocht.

   

  Twee huizen

  Johannes Kwakkel Gzn en consorten, voor de helft, en Marinus Hermannus Westerink, voor de andere helft, kochten de boerderij.

  Zij lieten verbouwen, er kwam een bakhuis, zodat er ook een nieuw kadastraal nummer nodig was: O 1628.

  In 1905 werd Karel Jonker, koopman te Oene, eigenaar. Vijf jaar later verkocht deze de boerderij aan Albert Slijkhuis, werkbaas in Gortel

  Ook hij verkocht alweer snel; in 1913 aan Hendrik Brummel Jzn. Na hem werd Aart Schurink Gzn. eigenaar. Omstreeks 1940 werd het perceel op naam van Gerrit Willem Dokter gezet.

  In 1954 werd er verbouwd en kwamen er twee huizen, een schuur en kippenhokken. Nadien waren Hendrik Jacob Dokter, geboren 1925, opperman, & Reintje Vosselman, eigenaren.

  Bronnen:

  Streekarchief Epe:
  Kadaster

  Boerderijen en woonhuizen – Laarstraat

  Geen reactie's

  Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.