Laarstraat 3

Laarstraat 3

Laarstraat 3 
O406

 

 

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

    Inleiding

    Een huis kon gesplitst worden in twee of meer wooneenheden. Dit was ook met deze boerderij het geval. Later werden de panden gesloopt en verrees bijna op dezelfde plek een nieuw woonhuis.

    Bouwer

    In de 18e eeuw verwierven Hendrik Witteveen & Helmertje van Asselt een boerderij aan de huidige Korte Laarstraat. Hun in 1802 geboren zoon Arend Witteveen, die in 1824 trouwde met Hendrikje van Leeuwen, dochter van Maas van Leeuwen en Fennigje van Olst, kreeg een stuk grond om een huis te bouwen. Dat gebeurde nog voor 1832, zodat bij de aanvang van het kadaster er een kadastraal nummer op zijn naam kwam te staan.

    Op 13-5-1843 verkochten Arend, dan weduwnaar, mede voor zijn minderjarige zoon Gerrit, de boerderij aan Hendrik Jonker Jannesz. Deze leende drie jaar geld zodat er een hypotheek op het pand werd gevestigd. Al een jaar later verkocht hij de boerderij aan Tiemen van der Worp.

    De nieuwe eigenaar, een zoon van Gerrit Thijssen van der Worp en Harmina de Weerd, was in 1846 te Epe getrouwd met Cornelisje Brummel, dochter van Peter Willems Brummel en Egbertje Berends ten Hove.

    Hij overleed in 1866, zij in 1875, zodat ze samen ruim een kwart eeuw geboerd hadden aan de Laarstraat. Drie jaar voor haar dood werd het terrein van de boerderij gesplitst. Een deel, groot 0,93 are, waarop het huis stond, werd kadastraal O 1118, de rest van het terrein werd O 1119.  Het laatste perceel komen we straks in het verhaal weer tegen.

    Na het overlijden van Cornelisje verkochten de kinderen de boerderij in 1876 aan Peter Hendrikus van Putten. Deze splitste op zijn beurt de boerderij in twee huizen: O 1204, met een erf, groot 0,73 are, en O 1205, met een kleiner erf van 0,2 are.

    Beide huizen werden 1876 verkocht aan het Hendrik Kamphuis.

    ie 

    Kamphuis

    Op het moment aan de aankoop was Hendrik, zoon van Gerrit Kamphuis en Johanna Stijf, nog niet getrouwd. In 1890 trad hij te Epe in het huwelijk met Gerritje Hanekamp, dochter van Gerrit Hanekamp en Hendrika Riphagen.

    Na zijn overlijden in 1929 stonden de huizen op naam van zijn weduwe en de kinderen, waaronder Gerrit Jan Kamphuis, geboren 1891. Moeder overleed in 1944. Enkele jaren later werden de huizen gesloopt, waarna op O 1119 een nieuw huis werd gebouwd. Dat kreeg kadastraal nummer O 1590.

    Wisselingen

    Er volgde nu een periode van snelle wisselingen. Na 1950 werd Pleun Jabaaij, kunstschilder, de nieuwe eigenaar. Hij woonde er niet, zijn huisadres was Lichttorenweg 12 in Epe.

    Schilder Baay  haalde zijn verfspullen en kwasten altijd bij Kobus Blok  huisschilder aan de Hoofdweg in Emst  daar hij het financieel  moeilijk had bleef er bij Blok een rekening lang open staan en kon hij niet betalen . Met Blok kwam hij overeen dat hij een schilderij maakte van Blok zijn ouderlijk huis met de molen op de achtergrond  aan de hoofdweg. Zo kon hij de schuld aflossen, aldus Henk Kloezeman.

    Omstreeks 1960 werd Sijtze Andries Vermeulen, koopman, eigenaar, opgevolgd door (zijn zoon?) Robbert Gerard Vermeulen, die het huis omstreeks 1965 verkocht aan William Arthus Forbes, publiciteitschef. Na hermeting werd het geheel kadastraal O 2560.

    In 1975 was Dhr. Vermeer, horecaexploitant in De Oude Aanleg i.c. De Tol, kort eigenaar. Hij verkocht het al snel, 1976, aan Dhr. Morel.

    Boerderijen en woonhuizen – Laarstraat

    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.