In 1967 kwam de schaapskooi op de monumentenlijst te staan. Dit met tegenzin van de heer Berkhoff, want de schaapskooi had onderhoud nodig en geld hiervoor had de gemeente niet.
Toen begonnen de meningsverschillen tussen de gemeente Epe en de heer Berkhoff over onderhoud en opknappen van de kooi. De schaapskooi raakte in verval en toch bleef het de gemeente en de heer Berkhoff bezighouden dat het zo met de kooi de verkeerde kant opging.
In 1974 neemt zoon Piet Berkhoff het bedrijf, en dus ook de schaapskooi, over. Bij een subsidieaanvraag voor het opknappen van de kooi was er geen geld. Nadien raakten de eigenaar en de gemeente steeds verder uit elkaar. De schaapskooi raakt steeds verder in verval en in 1985 schrapt het ministerie van WVC het van de monumentenlijst. De bouwval bleef er staan en zakte steeds verder ter aarde; een zielig stukje kooi bleef staan.
In 1991 – met het Emsterfeest – heeft het Emster Belang een enquête gehouden onder de Emster bevolking over herbouw of voorgoed verdwijnen van de schaapskooi. Deze uitslag was positief voor herbouw. Door deze uitslag is de ‘Stichting tot herbouwen instandhouding van de schaapskooi in Emst’ in het leven geroepen en opgericht. De familie Berkhoff, eigenaar van de restanten en het stukje grond waar de kooi op stond, heeft dit voor één gulden overgedragen voor herbouw van de kooi.
Ook buurman Witteveen van de Korte Laarstraat heeft medewerking verleend door een stukje van zijn weiland naast de kooi aan de stichting te verkopen voor een vriendenprijsje, zodat de herbouwde kooi iets meer van de weg af kan komen te staan en dus meer ruimte heeft.
Dan komt voor de stichting het werk: er moet ± f 60.000,- op tafel komen en veel hulp van vrijwilligers is nodig; anders valt dit bedrag nog veel hoger uit.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.