Nijbroekerweg 18

Nijbroekerweg 18

Nijbroekerweg 18

J 130bis

Auteur:
Evert de Jonge

 

Inhoudsopgave:

    Inleiding

    In de negentiende eeuw werden relatief veel nieuwe boerderijen gebouwd in Emsterbroek, zoals deze. In 1832, het startjaar van het kadaster, bleek bij de nacontrole,  dat dit perceel niet genummerd was. Daarom werd er een bisnummer verstrekt.

    nijbroekerweg 18-1
    Nijbroekerweg 18

    Bouw

    In 1844 werd dit perceel alsnog geregistreerd op naam van Jan de Wilde, die echter al was overleden. (Zijn weduwe woonde toen op Nijbroekerweg 20.) Bovendien was er sprake van recht van opstand. Dat betekende, dat het huis dat op dit nummer stond geen eigendom was van De Wilde. De mogelijke bouwer van deze boerderij was L. Egberts, maar later stond het op naam van Hermen de Weerd. Hij verkocht de boerderij aan Jannes Bomhof. Deze zoon van Berend Bomhof en Anna Vos, trouwde in 1826 te Epe met Zwaantje Visch, dochter van Aart Visch en Hermina Bouman.

    Zeker is dat het huis in 1855 er stond. In dat jaar liet Jannes, wegens het overlijden van Zwaantje, een inventaris van zijn bezittingen opstellen. Mogelijk wilde hij hertrouwen, al vond ik geen 2e huwelijk.

    Nog voor 1872 werd de boerderij verkocht aan Willem Pannekoek die er ruim 15 jaar zou boeren.

    Huis en werkplaats

    De nieuwe eigenaar werd Beert van Nierssen (Lubbertsz), die ook Nijbroekerweg 20 kocht. Hij was getrouwd met Fennetje van Huffelen.  Beert overleed in 1897. De akte meldde de namen van zijn ouders: Lubbert van Nierssen en Driesje Hagedoorn, die in de 19e eeuw in Emsterbroek woonden. Na zijn overlijden werd deze boerderij geregistreerd op naam van zijn zoon Lubbertus van Nierssen, geboren 1877, timmerman en handelaar.

    Deze liet verbouwen in 1909, waarna het kadaster zowel een huis als werkplaats registreerde, J 1132, groot 0,75 hectare. Nu wordt het ingewikkeld, want een jaar later werden huis en werkplaats gesplitst. Het huis werd kadastraal J 1255 en in 1914 verkocht aan zijn broer Berend Jan van Nierssen (Beertsz).

    De werkplaats, J 1256, werd door Lubbertus uitgebreid met een stukje erf in 1914, waarbij tevens een huis was gebouwd. Dat huis werd geregistreerd als J 1280 en in 1942 eveneens verkocht aan zijn broer, die het geheel als werkplaats gebruikte, zodat het woongedeelte verviel. Berend Jan van Nierssen (Beertsz) trouwde 1914 in Voorst met Grada van Huffelen, dochter van Jan van Huffelen en Aaltje Jonker. Hij en zijn vrouw lieten in 1930 verbouwen en in 1956 volgde een aanbouw. De boerderij had daarna tevens een kookhuis, drie kippenhokken, hooiberg, bergschuur, schuren en erf, groot 0,73 hectare. Het vererfde op hun dochter Berendina van Nierssen & Hendrik Jan de Weerd. Zij zouden  het pand omstreeks 1970 verkopen aan Anton Nicolai, ondernemer, & Thea Ravesteijn, die het circa 1987 verkochten aan familie Van Kuilenburg.

     

    Bronnen

     
    Streekarchief Epe:  Kadaster
     

    Boerderijen en woonhuizen – Nijbroekerweg

    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.