Nijbroekerweg 20

Nijbroekerweg 20

Nijbroekerweg 20

J 129

Auteur:
Evert de Jonge

 

Inhoudsopgave:

    Inleiding

    In de negentiende eeuw werd vooral in Emsterbroek veel gebouwd, zoals ook deze boerderij.

    Nijbroekerweg 20-1
    Nijbroekerweg 20

    Bouwland

    In 1832 bij de start van het Kadaster was er sprake van bouwland in bezit van Jan de Wilde. Deze was getrouwd met een naamgenoot: Willemina de Wilde. Zij liet omstreeks 1846 op dit stuk land een nieuw huis bouwen. Het kadaster registreerde dat op haar naam, waarbij werd aangetekend dat zij ‘op de Leugenbrugge’ woonde. Er moest wel een som geld worden geleend, dus kwam er een hypotheek op het onlangs gebouwde huis, dat kadastraal nummer J 550 werd.

    Ook in 1853 en 1859 leende Willemina geld en bleef er een hypotheek rusten op haar bezit.

    Willemina overleed in 1863. Ze was toen 74 jaar. In de akte werden de namen van haar ouders niet vermeld, want de aangevers wisten die niet. Kort daarna werd de boerderij verkocht aan Willem Veldhoen Asz., die er niet lang woonde, want in 1875 wisselde het pand weer van eigenaar.

    Van Nierssen

    De in Welsum wonende Beert van Nierssen werd door het kadaster als eigenaar geregistreerd. Hij en zijn vrouw Fennetje van Huffelen verhuisden kort daarop naar Emst.

    In 1875 splitsten zij de boerderij in twee huizen die genummerd werden: J 753 en J 754.

    Beert overleed in 1897. De akte meldde de namen van zijn ouders: Lubbert van Nierssen en Driesje Hagedoorn, die in de 19e eeuw in Emsterbroek woonden. Na zijn overlijden werd alles geregistreerd op naam van zijn weduwe en de drie kinderen.

    In 1901 vond er een hermeting plaats. De twee woningen werden weer een en opnieuw genummerd: J 1133. Het werd omschreven als een huis, kookhuis, schuur, berg en erf, groot 1,6 hectare.

    Fennetje overleed in 1907 als dochter van Hendrik van Huffelen en Johanna Huls. Haar dochter Johanna werd nu als eigenaresse geregistreerd. In 1910 werd er een stookhok en kippenhokken gebouwd. Drie jaar later, 1913, trouwde zij en werd de boerderij zoals toen gebruikelijk op naam van haar man gezet.

     

     

    Van Putten

    Die man was Tiemen van Putten, geboren 1889, een zoon van Hendrik van Putten en Hendrika Everdina Oosterbroek. Na haar overlijden werd hij naast de twee kinderen Hendrik Beert, geboren 1917 en Tiemen van Putten, geboren 1925, in het kadaster als eigenaren aangeduid.

    In 1934 en 1954 werd er verbouwd en in 1965 werd de boerderij volledig eigendom van de genoemde zonen, met uitzondering van een woon- en slaapkamer. Die bleef levenslang in gebruik bij hun vader.

    De kadastrale nummers wijzigden: J 1533 en daarna J 1846, groot 2,3 ha.

    Bronnen

     
    Streekarchief Epe:  Kadaster
     

    Boerderijen en woonhuizen – Nijbroekerweg

    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.