In de RK-kerk op de Oosterhof in Vaassen trouwden in 1783 Roelof Meerman (Meerdam) & Gijsje Berends. Volgens zijn overlijdensakte, 1817, was hij in Goor geboren en oefende het beroep van wever uit.
Zij moeten na hun huwelijk al in Schaveren zijn gaan wonen, want in 1787 werd een kind van hen begraven, waarbij deze buurtschap als woonplek werd aangegeven. Of zij de bouwers van de woning waren? Het echtpaar verkocht in 1794 een mud zaailand, in Jan Stevenskamp, in Schaveren aan de rijke Hendrikje van Essen, weduwe van Gerrit Brouwer. De reden stond expliciet in de akte: wegens oude schulden van haar ouders Berend Hendriksen (of Diks) en Hermina Harmsen. Het land was ooit in 1723 verpand door Jan Willems Smit & Gartje Jacobs Bosch en behoorde tot een herengoed.
Uit een tynsinschrijving anno 1780 werd duidelijk dat Berent Hendriks kleermaker van beroep was en ook al in de omgeving moet hebben gewoond. Hij overleed er in 1782 en zijn vrouw in 1781. Nam hun dochter i.c. Gijsje toen hun huis over, zo ja dan moet het eerder zijn gebouwd.
N.B.: Opvallend is, dat dichtbij Jan Jansen in de Pollen woonde; ook hij was wever.
In 1832 werd het perceel in het kadaster geregistreerd als eigendom van de Erven Roelof Meerman, anders gezegd zijn kinderen.
Niet lang daarna zouden Lammerdina Meerman en haar twee zusters, wonende te Brummen, als erfgenamen van hun ouders het pand verkopen. In de akte werd gemeld dat zij geen aankomsttitel – anders gezegd eigendomsbewijs – hadden. Ook dat was toen heel gewoon.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.