Over Geschiedenis van Emst

Geschiedenis van Emst

De werkgroep richt zich uitsluitend op Emst en wil de geschiedenis van het dorp tot leven brengen met behulp van deze website.

 

Op de website is naast de geschiedenis van het dorp en zijn omgeving ook de geschiedenis per boerderij en andere woonlocaties te vinden. Daarnaast zijn artikelen en verhalen van inwoners van Emst opgenomen over hun leven in het dorp en zijn relevante foto’s te vinden.

 

De werkgroep meent, dat met deze website veel kennis, die nu bij een paar mensen zit, te kunnen delen met alle inwoners van Emst. Het besef om in een prachtige omgeving te wonen met menselijke restanten van de steentijd tot vandaag zal daardoor groter worden en hopelijk leidt de informatie tot gesprekken tussen de inwoners.

 

Veel informatie is al verzameld, maar geschiedenis is nooit af en daarom zal de website voortdurend worden aangevuld met binnenkomende informatie.

De werkgroepleden

Evert

Evert de Jonge

Evert de Jonge (1955) is van jongs af aan geïnteresseerd in geschiedenis. Vooral de Veluwe heeft zijn interesse. Hij was een aantal jaren betrokken bij het bestuur van de historische vereniging Ampt Epe, redactielid van het Historisch Jaarboek Gelre en Vereniging Veluwse Geslachten. Ook publiceert hij geregeld in lokale en gewestelijke historische organen, zoals Ampt EpeDeventer Jaarboek en Hattem en Heerde Historisch. Van zijn hand verschenen onder andere artikelen in het Gelders kastelenboek en adel in Gelderland, naast boeken over de geschiedenis van het bierbrouwen en wolven op de Veluwe. Hij is historicus met als specialisatie de vroegmoderne tijd (1500-1800).

Evert vindt het belangrijk dat geschiedenis wordt verteld door beroeps en amateurs, maar vooral leesbaar moet zijn, dus voor jong en oud toegankelijk wordt gemaakt.

henri

Henri Slijkhuis

Henri Slijkhuis (1952) heeft chemische technologie en geschiedenis gestudeerd. Hij is opgegroeid in Vaassen en heeft veel tijd in zijn jeugdjaren doorgebracht op de boerderij van zijn grootouders in Emst. Hij heeft decennia gewerkt aan de plattelandsontwikkeling bij de provincie Overijssel. De afgelopen jaren is hij zich gaan verdiepen in de geschiedenis van de Veluwe en heeft hij diverse artikelen en boeken over dit onderwerp gepubliceerd. Zijn bekendste werken zijn Milieubederf in historisch perspectief, Veluwse waterverhalen en De Grift op de Oost-Veluwe als een spiegel van de tijd. Zijn meest recente boek heeft als titel Het boerenleven op de Noordoost-Veluwe; landbouwgeschiedenis van 1700 tot heden. Daarnaast heeft hij monografieën geschreven over de Wenumse Watermolen en de Kopermolen in Zuuk. Hij is hoofdredacteur van het kwartaalblad van de Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken ‘De Wijerd’ en adviseur van de Stichting museumboerderij Hagedoorns Plaatse met betrekking tot de historie van de landbouw en de geschiedenis van de Veluwe.

henk

Henk Kloezeman

Henk Kloezeman (1947) is een echte Emstenaar en geboren en opgegroeid op de Bloemendaal. In zijn jeugd was hij al nieuwsgierig, hoe vroeger de mensen in Emst leefden en hoe het eruit zag. Tevens verzamelde hij vanaf zijn 16e  jaar oude foto s en ansichtkaarten van Emst en is lid van de Historische vereniging Ampt-Epe. Hij heeft daar in het verleden een bestuursfunctie gehad. Nu zit hij nog in het bestuur van  de Stichting tot Behoud van objecten met historische of kunstzinnige waarde in de gemeente Epe.

Hij heeft meegewerkt aan een jubileumboek over 150 jaar Openbaar onderwijs in 1987 en vervolgens in 1992 een boek Emst uut de Olde Deuze. Hiervan was de opbrengst  bestemd voor behoud en restauratie van een schaapskooi in Emst. Hij doet veel onderzoek in het streekarchief in Epe over Emst en heeft in 2018 een boek uitgebracht met Emster geschiedenis  “Emst Handel en Wandel”. Fotografie en historie zijn de grootste hobby’s.

Gerrit

Gerrit Kamphuis

Gerrit Kamphuis (1954) houdt van speuren in de geschiedenis: archieven, oude documenten, stambomen, historische naslagwerken. Geef hem een vraag en hij bijt zich erin vast tot hij een verhaal heeft gevonden. Met name de luchtoorlog boven de Gemeente Epe heeft al jarenlang zijn interesse. Sinds 1995 ontdekte hij stukje bij beetje wat er met de pakweg twintig neergestorte vliegtuigen en hun bemanningen is gebeurd. Wie de crashes overleefd hadden, wie in krijgsgevangenkampen waren beland en wie de Epese bevolking verborgen had weten te houden. Zijn inspanningen resulteerden in publicaties in Ampt Epe, kranten, regionale huis aan huisbladen en uiteindelijk het boek Gevallen Helden, dat in 2012 bij Uitgeverij Gelderland verscheen. Ook nadien heeft Gerrit niet stilgezeten. Als bestuurslid van Hagedoorns Plaatse (tot 2020), Stichting Broken Wings en Museum Vaassen Historie staat hij nog steeds iedere dag met één been in het verleden. In 2020 was hij intensief betrokken bij de bevrijdingstentoonstelling en publicaties in het kader van 75 jaar vrijheid en hij hoopt ook de komende jaren nog veel Epese geschiedenis voor het grote publiek te mogen ontsluiten.