Schaverenseweg 4

Schaverenseweg 4

Schaverenseweg 4

O 207

 

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

    Inleiding

    Als je rond 1800 aan de Schaverenseweg woonde stond jouw boerderij buiten de enkwal. Die liep over de Hogeweg. Dat betekende dat jouw erf ’s nachts bezocht werd door reeën, vossen, herten, hazen, konijnen en wilde zwijnen. Je moest dan de moestuin goed beschermen tegen deze veelvraten. Soms had een erf in het buitengebied een eigen wildwal, dat noem je een huisenk.

    Bouwer?

    In het haardstedenregister van 1781 werd Gerrit Bleumink vermeld, als wonende in Emst. Hij was in 1778 te Epe getrouwd met Hermina Focking. In het trouwregister van de kerk werd vermeld, dat hij uit Emst kwam, zij uit Deventer. Dat is opmerkelijk, want Gerrit was een jaar eerder lidmaat van de NH-kerk geworden met attestatie uit Amsterdam. Het echtpaar kan de opdrachtgever zijn geweest voor de bouw van dit pand of deden zij het zelf?

    In 1815 trouwde hun in 1781 geboren zoon Bernardus Bleumink – als Bloemink – in Epe met Stijntje Koers, dochter van Hermen Reijnders en Geesje Hendriks. De bruid was 41 jaar en weduwe van Wichem Jacobs Koers. Stijntje had dus de familienaam van haar overleden man aangenomen; dat kon nog in die tijd, want daar was geen controle op. Maar ja, waarom zou je die naam blijven gebruiken, want later heette zij Van Dijk.

    Kadaster

    In 1832 werd Bernardus Bleumink als eigenaar van deze boerderij in het opgerichte kadaster geregistreerd. Hij overleed in 1841 ‘aan de Agterenk, huisnummer 341’.

    Het kadaster verwerkte de mutatie waarbij zijn dochter Maria Bleumink, getrouwd met Jan van Asselt, genoteerd werd. Alleen dat was een fout, want zij heette Hermina. Het huwelijk tussen haar en Jan was in 1839 te Epe voltrokken, waarbij aangegeven werd dat hij een zoon was van Hendrik Arents, die de naam Van Asselt gebruikte en Kornelia van Genderen.

    Jan overleed in 1859, Hermina in 1874. De boerderij werd nu geregistreerd op naam van hun in 1854 geboren zoon Hendrik van Asselt en verdere erfgenamen. Een van hen was Christina, zijn zuster, die in 1890 als eigenaresse werd geregistreerd.

    Vorsthoff

    Christina (Ook Stine) van Asselt, was in 1861 te Epe getrouwd met Jan Vorsthoff, zoon van Jan Vorsthoff en Grietje Jonker. Hij overleed in 1873, dus was zij op het moment van registratie weduwe.

    In 1893 werd de boerderij gesloopt en herbouwd op perceel O 206 en volgde een nieuw kadastraal nummer: O 1584.

    Stine overleed in 1914, waarna haar dochter Hermina Vorsthoff en haar man Gerrit Koers Jansz als eigenaren werden geregistreerd. Zij waren in 1890 te Epe getrouwd, hij was een zoon van Jan Koers en Gerritje Steenbergen.

    Zij overleed in 1927, waarna er een boedelscheiding plaats vond waarbij de boerderij in bezit kwam van haar zoon Gerrit Koers Gerritsz. Zijn vader overleed drie jaar later, 1930.

    In 1962 werden Bartus Johan Beekhuis, geboren in 1924, & Hermina Koers als eigenaren genoteerd.

    Bronnen
    Streekarchief Epe
    -Kadaster.

    Boerderijen en woonhuizen – Schaverenseweg

    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.