15 mrt Stationsweg 2
Stationsweg 2-4
M 894
Auteur:
Evert de Jonge
Inhoudsopgave:
Inleiding
De naam Kamphuis duikt geregeld op als het om onroerend goed handelt. Al in de 15e eeuw waren er personen met de naam Camphui(j)s. Het handelt om meerdere families.
Bouwers?
In 1832 werd door het kadaster Eimbert Kamphuis, de in 1777 geboren zoon van Wolter en Janna Oosterbroek, als eigenaar geregistreerd. Hij was getrouwd met Janna Wijnbergen, dochter van Lammert Wijnbergen en Derkje Goossens.Vermoedelijk hebben zij dit huis gebouwd. Zij overleden alle twee in 1833, waarna er een boedelinventaris door de voogden werden gemaakt, waarna de boerderij geregistreerd werd op naam van tante Lambertje Kamphuis, & Jannes van Huffelen, en de minderjarige kinderen van Eimbert en Janna: Janna en Steven Kamphuis. Uit de aangifte voor de successiebelasting bleek, dat er ook nog een half huis aan de Lobrink in bezit was, naast percelen land.
van Huffelen
De boerderij kwam uiteindelijk in bezit van Jannes van Huffelen & Lammertje Kamphuis.
Het pand vererfde op de zoon Steven van Huffelen en de andere kinderen. Een van hen, Jan van Huffelen, geboren 1850, nam in 1874 het bezit over van de resterende familie. Het kadaster noteerde hem als minderjarig!
Hij bleef niet lang in bezit van de boerderij, in 1882 verkocht hij aan Theodorus Hendrikus Jonker & Lammertje Beekhuis. Zij waren 1874 te Epe getrouwd. Hij was een zoon van Jan Jonker en Aartje Veldkamp, zij een dochter van Lammert Beekhuis en Johanna Kieskamp. Hij overleed in 1908, waarna de weduwe en haar twee dochters Aartje en Johanna Lamberdina Jonker de eigenaren werden.
Pannekoek
Aartje Jonker trad in 1919 te Epe in het huwelijk met Arend Pannekoek, landbouwer en veehandelaar, zoon van Derk Jan Pannekoek en Gerritje van Huffelen. Daarna werden zij geregistreerd als de nieuwe eigenaren. In 1913 werd op het naast gelegen perceel een nieuwe boerderij met kookhuis gebouwd dat nu nummer M 2241 kreeg. Pannekoek liet ook een huis zetten wat nu Stationsweg 4 is, genummerd M 2242. In de periode 1948-1979 kwamen er diverse opstallen. In 1960 kwamen de twee huizen op naam van de zoon Arend Pannekoek jr. & Barta van den Hoorn.
Bronnen
HGA:
Memories van Successie, kantoor Hattem, invnr. 31, nr. 214-215.
Streekarchief Epe, kadaster.
Boerderijen en woonhuizen – Stationsweg
Stationsweg 2
De naam Kamphuis duikt geregeld op als het om onroerend goed handelt. Al in de 15e eeuw .....
Stationsweg 12
In Emst lagen veel zogenaamde herengoederen. Het begrip dient niet verward te worden met een herenhuis.....
Stationsweg 14
Op de website worden alle huizen en boerderijen die in 1832 bij de start van het kadaster werden genoemd behandeld.
Stationsweg 18
De Marke - of Buurt - van Emst (en Westendorp) had voor de verdeling in de jaren 1860-1870 .....
Stationsweg 22
De familienaam Van Essen komt ruimschoots voor in Emst. De eerste met deze achternaam was Hendrick van Essen ........
Stationsweg 34
De naam Jonker komt geregeld voor in Emst. Of deze familienaam te herleiden is naar een erf Jonckerije .....
Stationsweg 36
Zoals wel meer boerderijen in Emst start het verhaal met de Marke - ook wel Buurt - van Emst en .......
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.