Stroeteweg 3

Stroeteweg 3

Stroeteweg  3

M 892

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

  Inleiding

  De familienaam Oosterhui(j)s dook in de 18e eeuw op in Emst. Een van hen bouwde een huis in de Emsterheegde, dus wat nu de Stroeteweg en omgeving is.

  stroeteweg 3

  Huisje

  In 1840 verklaarde Janna Oosterhuis, dat haar ouders al meer dan 60 jaar in bezit waren van dit pand. Die ouders waren Lammert Oosterhui(j)s en Grietje Derks Bijsterbosch.

  Janna trouwde in 1806 te Epe met Jannis Peters die geen eigen familienaam had. Hij nam de naam van zijn vrouw aan.  In 1825 leende Jannis (Peters) Oosterhuis geld met als onderpand wat omschreven werd als een huisje en hof, groot 0,7 hectare, gelegen aan de Emsterenk, met als begrenzingen het gemene (gemeenschappelijke) veld. Hij stierf een jaar later.

  In 1832 registreerde het net opgerichte kadaster de weduwe Jannes Oosterhuis als de bezitster. Samen met de kinderen verkocht zij het in

  1840, waarbij zij dus verklaarde wat al verteld is.

   

  Van Laar

  Lambert van Laar, een zoon van Johannes van Laar en Hendrikje Lamberts trouwde in 1827 te Epe met Aaltje Jonker, dochter van Hendrik Jonker en Gergjen van den Esschert. Het kersverse echtpaar had ook nog een ander pand in bezit: het vlakbij gelegen pand Stationsweg 12. Hij overleed in 1866, zij in 1857. In 1867 registreerde het kadaster de zoon Hendrik van Laar en de andere erfgenamen als bezitters. Hendrik trouwde een jaar eerder te Epe met Everdina Oosterbroek, dochter van Heimen Oosterbroek en Agenius Reiniera Beumer. Zij overleed jong, waarna Hendrik in 1876 te Epe hertrouwde met Teuntje van Koldenhoven, dochter van Koendert van Koldenhoven en Cornelis Schuurman.

  Na een hermeting kwam er in 1872 een nieuw kadastraal nummer: M 1753.

  In 1897 overleed Hendrik van Laar waarna het pand verkocht werd aan Gerrit Vorstelman Gerritsz sr. Later was diens zoon Gerrit Vorstelman Gerritsz jr. bezitter. In 1973 werd het bezit van de familie Meijer.

  Bronnen

  Streekarchief Epe, kadaster.

  Boerderijen en woonhuizen – Stroeteweg

  Geen reactie's

  Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.