Tolweg 6

Tolweg 6

Tolweg

Het Plaatsje te Westendorp


M 50

Auteur:
Evert de Jonge

 

Inhoudsopgave:

    Inleiding

    Soms heeft een boerderij een naam die enigszins vreemd overkomt. Dit is er een, want een plaatsje is een aanduiding voor een boerderij geweest. Maar omdat er meer boerderijen in Westendorp staan, is het niet goed te verklaren, hoe deze naam is ontstaan. Op de plek staat tegenwoordig een modern huis.

    Tolweg 6-1
    Tolweg 6 "Het Plaatsje"

    Bouwers?

    Het kadaster registreerde in 1832 de weduwe Hendrik Wagenaar en haar kinderen als eigenaren van Het Plaatsje.

    Maria Witteveen, dochter van Gerrit Witteveen en Aaltje Derks Olthof, was in 1807 te Epe in het huwelijk getreden met Hendrik Wagenaar, zoon van Reijnder Gerrits Wagenaar en Driesje Hendriks van Zuuk. Beiden woonden toen niet in Emst, sterker nog, ze zouden er ook nooit gaan wonen. Hendrik werd namelijk kruidenier in het dorp Epe, waar hij in 1817 overleed.

    Werd door hen de boerderij gebouwd als geldbelegging? Waarschijnlijk.

    Maria overleefde haar man ruim twee decennia. Na haar overlijden in 1838, werd de boedel gescheiden en het pand toegedeeld aan een zoon, Arend van Zuuk Wagenaar, kandidaat godgeleerdheid. Hoe hij aan zijn dubbele achternaam kwam? In zijn geboorteakte werd hij als Arend van Zuuk ingeschreven. Hij was ongetrouwd, zodat Het Plaatsje in 1846 vererfde op zijn familie: Janna Wagenaar & Hermen Willems Overbosch, Gerrit Reinder en Driesje Wagenaar. Zij wilden de boerderij via de notaris laten veilen, dat lukte in eerste instantie niet.

    Brummel

    In 1856 had een tweede veiling alsnog succes en werd Grietje Draaijer, weduwe van Cornelis Brummel eigenares. Wegens een hermeting volgde een nieuw kadastraal nummer: M 1680. Na haar overlijden in 1878 werd haar zoon Jacob Brummel, mede voor de overige kinderen, waaronder Aartje en Jantje Brummel, geregistreerd als eigenaar. Er volgde een boedelscheiding en kwam Het Plaatsje op naam van zijn broer Jannes Brummel, geboren 1832. Hij bleef ongehuwd.

    In 1883 werden percelen gesplitst en verenigd en werd het nu kadastraal M 2211.

    De Wilde

    In 1898 werd de boerderij verkocht aan Gerrit Nijkamp & Hendrikje Krijgsman. Zij waren in 1894 te Epe in het huwelijk getreden. Hij was een zoon van Gerrit Nijkamp en Jantje Brummel, zij een dochter van Jan Krijgsman en Aartje Brummel. Zij waren volle neef en nicht. Het echtpaar liet in 1903 verbouwen, er kwam onder andere een kookhuis bij. Het nieuwe nummer werd: M 2608. In 1912 werden percelen samengevoegd, waarna de grootte 1,84 ha. werd. Tevens volgde een nieuw nummer: M 2715. Gerrit Nijkamp overleed in 1926, waarna zijn weduwe en de kinderen eigenaren waren. Het Plaatsje werd in 1928 door hen verkocht aan Reinder de Wilde Reindertsz, metselaar, zoon van Reinder de Wilde en Gerritje van Emst. Hij was in 1914 in het huwelijk getreden met Maria de Wilde, dochter van Jan de Wilde en Johanna Hendrika Waaijenberg. Na de Tweede Wereldoorlog stond het huis op naam van een zoon, eveneens Reinder de Wilde genaamd.

    Bronnen
    Streekarchief Epe, Kadaster.
     
     

    Boerderijen en woonhuizen – Tolweg

    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.