Verloren Wijnbergweg 4

Verloren Wijnbergweg 4

Verloren Wijnbergweg  4

K 194

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

  Inleiding

  De ouderdom van een woonplek is vanaf 1832 redelijk te volgen. Voor 1832 is het bewijs niet altijd te leveren, dat is ook bij deze boerderij van toepassing.

  Verloren Wijnbergweg 4

  Drost

  De familienaam Drost is in Emst te traceren vanaf de eerste helft van de 18e eeuw. In het tynsregister werd in 1787 Aaltien Lammerts Brummel, weduwe van Peter Aarts (Ariëns) geregistreerd als degene die moest betalen voor een stuk land dat eerder op naam stond van haar man. Zij was in 1786 te Epe al hertrouwd met Hendrik Aarts Drost, weduwnaar van Gerritje Gerrits. De registratie in de Rekenkamer liep dus achter de feiten aan.

  Het is goed mogelijk dat Aaltje en haar eerste man op deze plek een huis lieten bouwen, maar er kan ook al een huis hebben gestaan.

  In 1826 overleed Aaltje, echter niet in deze boerderij maar in Wissel. In de akte werden haar ouders genoemd: Lammert Derks Brummel en Hendrikje Jans.

  De zoon, vernoemd naar zijn grootvader, Lammert Drost, werd eigenaar van de boerderij. Hij trouwde voor 1824 met Hendrikje Brummel, dochter van Derk Brummel en Hendrikje Kamphuis.

  De boerderij werd in 1858 gesloopt, waarna er een nieuw huis werd gezet op het aangrenzende perceel elzenbos, K 196, waarna er een nieuw nummer werd gegeven: K 403.

  Hendrikje overleed in 1856, haar man in 1863.

  Opvolgers

  Na het overlijden van vader Drost werd er een boedelscheiding gemaakt en kwam de boerderij in bezit van de zoon Hendrikus Drost.

  Hij was in 1856 te Epe getrouwd met Aaltje Wagenvoord, dochter van Jannes Wagenvoord en Gerrigjen van Ark.

  Hij overleed in zijn huis in 1900, zij in 1908, echter in Warnsveld.

  Nog voor zijn overlijden was de zoon Lambertus Drost geregistreerd als eigenaar. Hij trouwde in het overlijdensjaar van zijn vader te Epe met Mientje Bomhof, dochter van Jan Bomhof en Mientje Huisman.

  In 1909 werd na plaatsing van een kookhuis het nieuwe nummer: K 1245. In 1935 werd de boerderij verkocht aan de zoon Jan Drost Lambertsz., die trouwde met Willemina Johanna Rozendal.

  Zij lieten onder andere vier kippenhokken bouwen, waarna er weer een nieuw nummer nodig was: K 1568.

  Na zijn overlijden werd de weduwe en hun zoon Lambertus Willem Drost als eigenaren geregistreerd.

  Bronnen

  HGA:
  Ar. Gelderse Rekenkamer, invnr. 1383, fol. 461vso.
  Streekarchief Epe, kadaster.

  Boerderijen en woonhuizen – Verloren Wijnbergweg

  Geen reactie's

  Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.