Vijgenkampsweg 10

Vijgenkampsweg 10

Vijgenkampsweg 10

M 149

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

  Inleiding

  In de negentiende eeuw breidde het aantal inwoners van Emst gestaag uit. In die eeuw werd er dus veel gebouwd onder andere deze boerderij.

  Vijgenkampsweg 10 na herbouw in 1986

  Van Raalte

  Jan van Raalte, geboren in Heerde in 1790, zoon van Gerrit van Raalte en Derkje Jans, vestigde zich omstreeks 1820 in Epe, nadat hij in dat jaar in die plaats in het huwelijk was getreden met Kunne Schuurman, dochter van Hendrik Schuurman en Willemina Jans.

  Mogelijk lieten zij de boerderij bouwen, dat moet dan voor 1832 zijn gebeurd. Mogelijk had de keuze van de plek te maken met Westendorperweg 4, waar de zuster van Kunne – Maria – woonde.

  Toen het kadaster van start ging werd Jan als eigenaar geregistreerd. Het huis stond op een erf van 1,6 roeden en met het erbij horende omliggende land was het een perceel van tien roeden.

  Jan overleed in 1846.

  Kunne Schuurman en haar kinderen verkochten in 1858 de boerderij aan haar dochter respectievelijk zuster Willemina van Raalte. Zij trad in dat jaar in huwelijk met Frederik Braakman, zoon van Frederik Braakman en Giba Berendina Terwel. Een jaar later leende het echtpaar geld met de boerderij als onderpand. Zij zouden bijna 45 jaar boeren op de Vijgenkamp.

  Van Putten

  In 1903 werden Willem van Putten & Johanna Huiskamp eigenaren.

  Zij waren in 1901 te Epe getrouwd, hij was een zoon van Peter Hendrikus van Putten en Teuntje Zonnenberg, zij een dochter van Jacob Huiskamp en Hendrika Zwarthof.

  Nog in 1903 lieten zij verbouwen, waarna er een nieuw kadastraal nummer kwam: M 1703. Zes jaar later in 1909 overleed Willem en werd de weduwe en haar kinderen geregistreerd als eigenaren. Een van hen, Jacob Hendrikus, werd pluimveehouder en nam in 1937 de boerderij over. In dat jaar werden onder andere kippenhokken gebouwd. Het nieuwe nummer werd M 2612.

  Hij zou 1938 te Epe trouwen met Marie Hoppe.  In 1985 brandde de boerderij af en op de plaats werd een nieuwe boerderij/woonhuis gebouwd. In 1986 zou zij als weduwe de boerderij verkopen aan de huidige bewoners.

  De boerderij brandde in 1985 tot de grond toe af.

  Bronnen

  Streekarchief Epe, Kadaster 
   
   

  Boerderijen en woonhuizen – Vijgenkampsweg

  Geen reactie's

  Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.