Vijgenkampsweg 6-8-10

Vijgenkampsweg 6-8-10

Vijgenkampsweg 6-8-10

Konijnen bos

M 113

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

  Inleiding

  Sommige objecten zien er aan de buitenkant niet uit als een woonhuis. Dat is zeker het geval met Vijgenkampsweg 8. Dat was ooit een pakhuis, maar dat het een graanmolentje bevatte, weten de meesten van ons niet. De ernaast gelegen woning, nummer 6, heeft de naam Konijnenkamp en werd later gebouwd dan het pakhuis. De geschiedenis van de twee objecten is echter zo nauw verweven, dat het in een artikel wordt behandeld.

  Vijgenkampsweg 6

  Graanhandel ten Hove

  In 1832 registreerde het kadaster Klaas van Schaveren, geboren in 1786, ongehuwd, als eigenaar van de boerderij. Toen hij overleed in 1856 wisten de buren als aangevers alleen de naam van zijn vader namelijk Jan van Schaveren.  In 1858 werd Martinus ten Hove genoemd als eigenaar door erfenis. Deze was getrouwd met Cornelia van Rijssen. Volgens het kadaster verkochten zij het pand in 1902 aan hun in 1871 geboren zoon Berend ten Hove, die in 1904 trouwde met Maria Johanna Stegeman, dochter van Arend Stegeman en Bartha Willemina Vorsthof. In 1913 werd er verbouwd en verrees de voorloper van het huidige pakhuis. Ten Hove startte in die tijd een graan-meel-mengvoer en vogelzadenbedrijf.

  Na zijn overlijden stonden de panden op naam van zijn vrouw en haar zoon Martinus Adrianus ten Hove, geboren 1906. Hij trouwde in 1927 in Epe met Batje Vlieger, dochter van Hendrik Vlieger en Eibertje Krooneman.

  In hetzelfde jaar kregen de panden hun huidige vorm, waarbij de oude schuur tot een pakhuis annex malerij werd verbouwd. Ook kwam er een graanmolentje in het pakhuis. Aan de buitenkant is nog steeds een deel van de takel te zien. Er is een bouwtekening van het inwendige van het pakhuis te zien op een tekening anno 1937. Maria Johanna Stegeman overleed in 1966, haar zoon Marinus Adrianus in 1968, waarna zijn weduwe in 1970 verhuisde naar het Kerkenveld.

  Plattegrond van pakhuis 1937
  Luchtfoto van Vijgenkampsweg 6-8

  Het bedrijf werd beëindigd, waarna nummer 10 een gedeelde woning werd, waar zowel familieleden als huurders woonden. Ook was er een zomerhuisje (nummer 8).

  De zoon Berend ten Hove, geboren 1928, getrouwd met Riek Achterkamp, dochter van een molenaar uit Apeldoorn, woonde tot in de jaren tachtig in woonhuis nummer 6. Zij vertrokken 1985 naar Apeldoorn en werd het geheel verkocht aan dhr. E.J. Zijlstra. Ook thans is er nog een eigenaar die een deel van het complex verhuurd.

  Bronnen

  Streekarchief Epe, Kadaster en bevolkingskaarten.
  Info Henk Kloezeman.
   

  Boerderijen en woonhuizen – Vijgenkampsweg

  Geen reactie's

  Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.