Westendorperweg 2

Westendorperweg 2

Westendorperweg 2

M 78

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

    Inleiding

     

    In de 18e eeuw waren er enkele gegoede ingezetenen in Emst. Indien zij overleden werd er een boedelinventaris opgemaakt waarna er een verdeling tussen de erfgenamen werd gemaakt. Dat is ook bij deze boerderij het geval.

    Westendorperweg 2

    Rijke boeren

    In 1805 werd de boedel verdeeld van het echtpaar Peter Herms & Zwaantje Helmigs en hun jong overleden dochter Alberdina Peters. De erfgenamen waren Aart Gijsberts & Cornelisje Peters, Willem Jansen van Werven & Teuntje Peters, Egbertje Berents ten Hove, dochter van zalige Berent Jans ten Hove & Hendrikje Peters, Aart Dries Vis(ch) & Hermina Peters, Peter Willems Drost, Willemtje Willems Drost, kinderen van Hermina Peters bij Willem Peters Drost, nog Lambert Peters Drost als voogd van het minderjarige kind van Hermina Peters bij Willem Peters Drost.

    Tot hun erfenis behoorde land aan de Laarstraat en in de driehoek tussen de huidige Eperweg, Westendorperweg en Vijgenkampsweg. Een deel daarvan kwam in bezit van Aart Dries Vis(ch) & Hermina Peters.

    Bouwers

    Mogelijk liet het echtpaar Visch-Peters op een stuk van het geërfde land een boerderij bouwen, maar er kan ook al een bouwwerk hebben gestaan.

    In 1827 stonden er naast de boerderij ook een schuur en die werd door Aart Dries Visch aan de zoon Albertus Visch overgedragen. Deze werd in 1832 bij de start van het kadaster van zowel M 77 (schuur) als M 78 (boerderij) genoemd.

    Albertus was in 1826 te Epe getrouwd met Janna Vorstelman, dochter van Jacob Vorstelman en Geertje van Putten.

    Brummel

    In 1855 verkocht Visch zowel M 77 als 78 aan Jacob Brummel Timenszn. Hij was een zoon van Timen Brummel en Egbertje van Tongeren, die in 1853 te Epe in het huwelijk was getreden met Jannetje Visch, dochter van Hendrik Visch en Elisabeth Smeenk en weer familie was van de vorige eigenaren.

    Na een hermeting in 1872 werd het geheel nu kadastraal nummer M 1700. Na het overlijden van zijn ouders registreerde het kadaster Hendrik Brummel Jacobszn als eigenaar. Hij was in 1884 te Epe getrouwd met Hendrikje Jonker, dochter van Peter Jonker en Engelina Pijkeren. In 1914 werd onder andere een kookhuis gebouwd waarna nummer  M 2777 werd verstrekt.

    Na een boedelscheiding in 1927 wegens het overlijden van Hendrik, werd zijn zoon Jacob Brummel Hendriksz eigenaar. Hij trad dat jaar te Epe in het huwelijk met Janna Maria Vijge, dochter van Hendrik Vijge en Johanna Steunenberg.

    Na de oorlog werd de in 1929 geboren zoon Hendrik Johan Brummel, getrouwd met Aartje Maaskamp, als eigenaar geregistreerd. In 1954 werd er nog verbouwd.

    Bronnen

    Streekarchief Epe, Kadaster 
     
     

    Boerderijen en woonhuizen – Westendorperweg

    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.