Wiemanstraat 10

Wiemanstraat 10

Wiemanstraat 10
M 584

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

    Inleiding

    Soms rusten allerlei verlichtingen op een stuk grond of boerderij, zoals tiendrechten. De eigenaar moest dan elk jaar een geldbedrag of in dit geval een hoen afdragen aan de tiendheffer. De heren en vrouwen van de Cannenburg hadden in Emst tiendrechtenn 

    Wiemanstraat 10

    Bosch

    In 1809 verkocht Marten Hendriks (van den Vlekkert) deze boerderij aan Gerrit Jans Bosch & Derkje Herms (Pander). De omschrijving luidde: een huis, hof en schuurtje met een hoekje hofland aan de Lobrink, genummerd J 95, met als belending: W+N: Jan Jans Wever, O: Jan Brummel, Z: de gemene Lobrink. De prijs bedroeg 211 gld. Er moet jaarlijks tijns en een tiendhoen worden betaald c.q. afgedragen. De verkopers mogen tot Petri 1812 de kamer blijven bewonen.

    Een jaar later droegen de kopers de boerderij over aan Hermannus Langen & Janna van Bussel Zij droeg het pand in 1817 als zijnde weduwe weer over aan Maria Vorstelman, weduwe van Willem Peters Veldhuis, die er echter niet zou wonen, want zij woonde aan de Achterenk.

    Van Huffellen

    In 1825 werd Jan van Huffelen eigenaar. In 1832 werd hij door het net opgerichte kadaster als bezitter genoteerd.

    Jan was een zoon van Herman Kris (van Huffelen) en Wichertje Lamberts. Hij was in 1819 te Epe getrouwd met Geertrui Paalmans, dochter van Gerrit Paalmans en Dirkje Meiling.

    In 1865 nam de in 1820 geboren zoon Derk van Huffelen de boerderij over. Hij was toen al 11 jaar getrouwd, in Epe, met Janna Jonker, dochter van Hendrik Jonker en Derkje Gerrits. Zij lieten het pand in 1870 splitsen, waarna er twee wooneenheden ontstonden met als nummers: M 1958 en M 1959.

    Hun zoon Jan van Huffelen Derksz kocht in 1899 de boerderij. Hij trouwde dat jaar te Epe met Maria Johanna Vorsthof, dochter van Hendrik Vorsthof en Rijkje Bosch.

    In 1906 werden de twee huizen weer één onder nummer M 2587 en na een uitbreiding met een kookhuis M 2658.  Na zijn overlijden in 1914 werd de boedel gescheiden tussen zijn weduwe en de kinderen, die onder voogdij stonden. Zij werd toen als eigenaresse geregistreerd.

     

    Kamer

    In 1937 werd het pand verkocht aan Johannes Berkhoff Gerhardus Hendrikusz, Gerrit Brummel Riksz en Hermen Nooteboom Djzn (Dirk Jans zoon). Later was laatstgenoemde alleen bezitter al behield Brummel recht op een kamer aan de achterzijde van het huis met 25 are grond (nummer 10-I).

    De bezitter overleed in 1986.

    Bronnen:

    Streekarchief Epe: Kadaster
     
     
     

    Boerderijen en woonhuizen – Wiemanstraat

    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.