Wijnbergweg 22

Wijnbergweg 22

Wijnbergweg 22 

K 187

Auteur:
Evert de Jonge

Inhoudsopgave:

  Inleiding

  De familie Overbosch behoorde in de 19e eeuw tot de gegoeden in Epe. Een van de eersten met die naam was wethouder van Epe, een ander veearts, terwijl zij ook veel onroerend goed bezaten. Deze boerderij werd voor 1832 op grond van hen gebouwd.

  Wijnbergweg 22

  Recht van Opstal

  In 1832 was Ernst Overbosch eigenaar van de grond waarop Jan Berends Sterken een huis had gezet. Hij had het Recht van Opstal.

  Jan Berends Sterken was een zoon van ook een Jan Berends (Sterken) en Hendrika Teunis. Hij was in 1814 te Epe getrouwd met Jannetje de Wilde, dochter van Gerrit Jan de Wilde en Heiltje van Oen.

  Zij overleed in 1863 als weduwe, maar wanneer haar man overleed is niet te achterhalen. Er was toen een zoon: Gerrit.

  Nadien werd de boerderij – nog steeds met Recht van Opstand – verkocht aan Geurt Palm die het pand 8 jaar later doorverkocht aan Peter Bruin, timmerman, zoon van Harm Palm en Jantje Keizer. Hij trouwde 1874 te Epe met Jennigje Palm, dochter van Geurt Palm en Hendrina Sterken.

  Het pand vererfde op zijn zoon Egbert Bruin, landbouwer. Hij trouwde te Epe in 1914 met Mina Poortenaar, dochter van Hendrik Louwerens Poortenaar en Hendrikje Veldhuis.

  Het echtpaar zou in 1920 verbouwen, waarna nummer K 1304 van toepassing was. Een jaar later schonken zij de boerderij en nog 4 hectare land aan de diaconie van de NH-kerk van Emst.

  Kerkelijk bezit

  De diaconie liet alles in 1922 slopen, waarna er een nieuwe boerderij verrees met het kadastrale nummer K 1455, bestaande uit een huis, schuur, boomgaard, kippenhok en weiland, groot 0,67 hectare. Het werd verhuurd aan Jan Kiesbrink & Dirkje Groothedde. Zij waren in 1913 te Epe in het huwelijk getreden, hij als zoon van Andries Kiesbrink en Johanna van Til, zij als dochter van Teunis Groothedde en Dina Bonhof.

  In 1933 werd er door de Fa. F. Braakman voor fl. 3800,- een nieuwe boerderij gebouwd.

  Jan en Dirkje kregen een dochter Dina, die in 1939 trouwde met Lambert Jan Keizer, zoon van Gradus Keizer en Tonia Nooteboom.

  Na het overlijden van Kiesbrink werd zijn schoonzoon de nieuwe huurder. In 1946 bouwde hij een kippenhok voor fl. 560,-.

  Aangezien de archieven niet allemaal openbaar zijn is niet bekend wanneer, maar waarschijnlijk werd M. Roelofs en H. van Til na 1955 de huurders. Zij lieten in 1956 een kippenhok bouwen voor fl. 2600,-.

   

  Bronnen

  Streekarchief Epe, kadaster.
   
   

  Boerderijen en woonhuizen – Wijnbergweg

  Geen reactie's

  Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.